Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Sergei Lavrov i München: Vesten har opbygget den strategiske krise hen over de sidste 25 år

Sergei Lavrov i München: Vesten har opbygget den strategiske krise hen over de sidste 25 år
image_pdfimage_print

7. feb. 2015 – Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov holdt en sober, men barsk tale på Sikkerhedskonferencen i München her til eftermiddag, hvor han mindede om, at der ikke har været noget konstruktivt svar på Putins forslag om et strategisk partnerskab, som han præsenterede på München-Sikkerhedskonferencen for otte år siden; der har ikke været nogen interesse i fælles sikkerhed overhovedet; i stedet har der været en amerikansk besættelse af global dominans. Der er tilført stor skade på alle niveauer af våbenkontrol; der har altid været modstand mod enhver gensidig aftale, som CFE (Conventional Forces in Europe) og INF (Intermediate Nuclear Forces), hvor man har lagt al skylden på Rusland. Den aktuelle, strategiske krise er blevet opbygget hen over de seneste 25 års forsøg på dominans fra Vestens side, og alle såkaldte tilbud fra Vesten har altid inkluderet den antagelse, at Rusland accepterer de spilleregler, som Vesten opstillede – dette skete endda for Merkel, da hun en gang foreslog en aftale om partnerskab mellem EU og Rusland, der blev saboteret af det øvrige EU og USA, endnu en tabt chance for at forbedre relationerne, anklagede Lavrov. Relationen mellem USA og Rusland har ikke bestået stresstesten, tilføjede Lavrov.

Det vestligt støttede statskup i Kiev er blot den seneste i en lang række provokationer, med militærinterventioner i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Mali – selv om man i det mindste i nogle af disse tilfælde er kommet til en overenskomst, i modsætning til krisen i Ukraine. Se engang på, hvem der har fremgang i Ukraine: Azov-regimentet under Andriy Biletskij, folk som Sergei Yarosh og Oleg Tjagnibok, alle disciple af Stepan Bandera, hvis fødselsdag fejres officielt i Ukraine. Hvis dette fortsætter – og verden befinder sig ved et vendepunkt – vil vi miste kontrollen med al regeringsførelse i verden, advarede Lavrov. I stedet burde man udarbejde direkte aftaler mellem Den eurasiske Union og Den europæiske Union. Vi må blive enige om visse strategiske principper – det er der lejlighed til i anledning af 40-året for OSCE (oprindeligt Den Europæiske Sikkerheds- og Samarbejdskonference) og 25-året for Paris-charteret, der bør udnyttes, opfordrede Lavrov indtrængende.

I besvarelse af et spørgsmål fra tilhørerne om Ruslands angivelige overtagelse af Krim, sagde Lavrov, at hvis de vestlige kræfter fortsætter med at operere, som de har gjort, hvor de promoverer terrorister i traditionen efter Maidan og Bandera, bør de ikke blive forbavsede over russiske modreaktioner.

 

Foto: Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov taler på Sikkerhedskonferencen i München den 7. feb. 2015

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*