Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Det er USA versus Kina i det Sydkinesiske Hav

Det er USA versus Kina i det Sydkinesiske Hav
image_pdfimage_print

3. november 2015 – USA under Barack Obama planlægger åbenlyst flere provokationer i det Sydkinesiske Hav, som den i sidste uge, hvor destroyeren USS Lassen sejlede indenfor 12 mile grænsen af territorialfarvandet af en ø, over hvilken Kina hævder suverænitet. En unavngiven amerikansk forsvarsmedarbejder sagde til Reuters i går, at USA planlægger at gennemføre to provokationer i det Sydkinesiske Hav omtrent to gange i kvartalet, ”for at påminde Kina og andre lande om USA’s rettigheder under international lov”, sagde han. ”Det er den rette frekvens for at gøre det regelmæssigt uden at være en konstant ’torn i øjet’. Det lever op til intentionen om regelmæssigt at udøve vore rettigheder under international lovgivning og minde kineserne og andre om vores synspunkt” sagde embedsmanden.

Yi Xiaoguang, vice-generalstabschef for den kinesiske hær (PLA – People’s Liberation Army), henstillede i mandags til USA om ”ikke at gøre ting, der undergraver den større sammenhæng i det kinesisk-amerikanske forhold”, da han blev spurgt om den amerikanske flådes potentielle, fremtidige aktioner i det Sydkinesiske Hav. Yi fortalte til ’China Daily’, at Kina ”vil tage alle nødvendige forholdsregler til at hævde national suverænitet”. Angående det fremtidige forhold mellem de to landes militær, foreslog Yi, at de først ”etablerer indbyrdes strategisk tillid, fremmer forståelse og forhindrer misforståelser og fejlbedømmelser”. Han sagde, at de to landes militær forventes ”at respektere hinandens nationale suverænitet og sikkerhedsanliggender” og ”indgå en højtidelig forpligtelse til ikke at provokere eller skabe problemer over ingenting”.

Kommandør admiral Harry Harris fra den amerikanske Stillehavskommando forsøgte at forsvare USA’s provokerende handling i det Sydkinesiske Hav som et forsvar af princippet om fri sejlads under et besøg i Beijing i går og i dag, men blev affejet af sine værter. Både Fan Changlong, viceformand for Kinas Militære Centralkommission, og Fang Fenghui, generalstabschef for den kinesiske hær (PLA), protesterede imod den amerikanske handling under deres møder med Harris og advarede om, at sådanne provokationer truer Kinas nationale sikkerhed og regionens stabilitet.

“Det, der har udfoldet sig på det seneste, er ligesom at overvære et selv-orkestreret, selv-instrueret, selv-opført show” sagde talskvinde for det kinesiske Udenrigsministerium Hua Chunying under en ordinær briefing tirsdag. Hun anslog, at 100.000 skibe sejler ”sikkert og frit” gennem det Sydkinesiske Hav om året, inklusive millioner af tønder olie om dagen. ”De løber ikke ind i problemer overhovedet” sagde hun.

Som et yderligere budskab fløj kinesiske kampfly, ifølge en redegørelse fra RT, i sidste weekend træningsmissioner over det samme område, som Lassen havde passeret igennem. Jetflyene fløj fra en nyligt konstrueret landingsbane på en af øerne i regionen. Pensioneret kinesiske general Xu Guangyu kommenterede ifølge South China Morning Post: ”Både Forsvars- og Udenrigsministeriet har sagt, at Kina har modtræk, når dets sø-rettigheder krænkes. Sådanne demonstrative handlinger må følges op af reelle handlinger. Det er et signal, Kina sender til USA om, at det tager sine krav alvorligt. Dette er minimumsniveauet for, hvad kinesisk respons bør være, ellers vil det svigte sit folks forventninger.”
Foto: US Lassen sejlede tæt på en af de kinesiske småøer, som Kina gør krav på som sit suveræne territorium

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*