Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Fire forhenværende drone-operatører kræver,
at Obama standser drone-drabene nu

Fire forhenværende drone-operatører kræver,
at Obama standser drone-drabene nu
image_pdfimage_print

20. november 2015 – Fire veteraner fra det amerikanske luftvåben med sammenlagt mere end 20 års erfaring med drone-operationer, tre af dem som ’sensor-operatører’ og den fjerde som kommunikations-tekniker, har skrevet til præsident Obama og opfordret ham til at genoverveje politikken med målrettede drone-drab, fordi, som de siger, det er en drivkraft bag ISIS og andre jihadistiske grupper. I et passioneret brev stilet til Obama, forsvarsminister Ash Carter og CIA direktør John Brennan skriver de, at taktikken har ”leveret brændstof til de hadefulde følelser, der har opildnet terrorismen og grupper som ISIS og samtidig tjent som et grundlæggende rekrutterings-værktøj i lighed med Guantánamo Bay”.

Den ældste af de fire, Brandon Bryant, der gjorde tjeneste i drone-eskadroner fra 2005 til 2011, fortalte til Guardian, at han var en del af det hold, der opsporede Anwar al-Awlaki med droner gennem 10 måneder kort tid før han blev dræbt. Bryant sagde, at iflg. hans mening er han blevet tvunget til at bryde sin militære ed ved at blive tildelt en mission, der dræbte en amerikansk landsmand. ”Vi fik at vide, at al-Awlaki fortjente at dø, at han fortjente at blive dræbt som en forræder, men artikel 3 af sektion 2 i den amerikanske forfatning siger, at selv en forræder har fortjent en retfærdig retssag foran en jury af ligemænd.”

De betegnede drone-strategien som selvødelæggende, fordi de civile tab skaber had rettet mod USA. ”Lige nu ser det ud til at være politisk hensigtsmæssigt,” sagde Cian Westmoreland, kommunikations-teknikeren. ”Men i det lange løb vil det kun være den negative side af Hellfire-missilerne og de brummende drone-overflyvninger, som mange af disse mennesker kender til USA og Storbritannien.

Her følger ordlyden af deres brev:

”Vi er forhenværende militærfolk i luftvåbnet. Vi gik ind i luftvåbnet for at beskytte amerikanske liv og vores forfatning. Vi kom til erkendelse af, at de uskyldige civile, vi dræbte, kun leverede brændstof til de følelser af had, der antændte terrorismen og grupper som ISIS, og som samtidig tjente som et grundlæggende rekrutterings-værktøj i lighed med Guantánamo Bay.” Denne regering og dens forgængere har opbygget et drone-program, der er en af de mest ødelæggende drivkræfter bag terrorisme og destabilisering i hele verden.

“Da skyldfølelsen over vores rolle i at fremme dette systematiske tab af uskyldige liv blev for meget, bukkede vi alle under for PTSD (post-traumatisk stress-syndrom). Vi blev afskrevet af den selvsamme regering, som vi havde givet så meget, og sendt ud i verden uden tilstrækkelig lægebehandling, hjælp fra det offentlige sundhedssystem eller nødvendig understøttelse. Nogle af os er nu hjemløse. Andre af os kan kun lige klare dagen og vejen.”

”Vi var vidner til groft spild, inkompetent ledelse, magtmisbrug samt, at vort lands ledere løj i fuld offentlighed om effektiviteten af drone-programmet. Vi kan ikke se tavst til og være vidner til tragedier som angrebene i Paris, vel vidende om drone-programmets ødelæggende effekt i udlandet og hjemme. En sådan tavshed ville krænke selve den ed, vi aflagde, om at støtte og forsvare forfatningen.”

”Vi anmoder Dem om at tage vores perspektiv i betragtning, selv om, i betragtning af den uhørte forfølgelse af sandhedsvidner, der kom før os, såsom Chelsea Manning, Julian Assange og Edward Snowden, denne opfordring muligvis er forgæves. For dette lands skyld håber vi dog, at det forholder sig anderledes.”

Brevet er undertegnet af Brandon Bryant, sensor-operatør; Cian Westmoreland, RF transmissions-systemtekniker; Stephen Lewis, sensor-operatør; og Michael Haas, sensor-operatør.

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*