Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Syrisk våbenstilstand holder trods forsøg på sabotage

Syrisk våbenstilstand holder trods forsøg på sabotage
image_pdfimage_print

29. februar, 2016 – Den amerikansk-russiske våbenstilstand i Syrien synes at holde på tredje dag, men forsøg på at ødelægge den er i fuld gang. Ifølge en rapport fra Reuters sagde FN’s generalsekretær Ban Ki-moon i dag, at indstillingen af kamphandlingerne i det store og hele holder. Men i Geneve, hvor våbenhvilens særlige arbejdsgruppe, den Internationale Støttegruppe for Syrien, holdt møde, sagde den franske udenrigsminister Jean-Marc Ayrault til journalister, ”Vi har modtaget indikationer på, at angreb, inklusive luftangreb, er fortsat i zoner, der kontrolleres af den moderate opposition.”

Det russiske koordinationscenter i Latakia rapporterede i går om ni overtrædelser, inklusive en hændelse i den nordlige del af Latakiaprovinsen, hvorunder militante kæmpere fra gruppen Jabhat al Nusra skød mod en oppositionsgruppe, der er omfattet af våbenhvilen.

Den saudisk-støttede Højeste Forhandlingskomité, hvis virkelige sigte har været regimeskifte i Damaskus, har truet med, at, hvis russerne og den syriske hær ikke ophører med at overtræde våbenstilstanden, vil den bryde sammen. I et brev til FN’s generalsekretær Ban Ki-moon i går sagde oppositionen, at overtrædelserne ville undergrave internationale bestræbelser på at garantere den fortsatte våbenstilstand og føre til sammenbrud af den politiske proces, der er vedtaget af FN. Komiteen hævdede, at russiske krigsfly i søndags gennemførte 26 bombetogter over områder, hvor oprørsgrupper, der overholder våbenhvilen, opererer; Komiteen beskyldte Moskva for at kaste klyngebomber over beboede områder, og den hævdede, at bomberne forårsagede mange civile tab og tilskadekomne. FN’s særlige udsending for Syrien Staffan de Mistura sagde, at overtrædelser vil blive taget op, men en vestlig diplomat sagde til Reuters, at de Mistura har påpeget, at antallet af luftangreb er gået ned fra 100 om dagen til 6-8 om dagen, så man måtte se på situationen i et vist perspektiv.

Hvorom alting er, så sagde Komiteens talsmand Salem al-Muslat, at Riyadh-gruppen alligevel ville overholde aftalen. ”Det er besluttet at forholde sig i ro og ikke foretage sig noget, og jeg tror, de vil holde sig til våbenstilstanden,” sagde Muslat. ”I går var den første dag, hvor folk virkelig kunne gå ud og spadsere i gaderne.”

Det russiske Forsvarsministerium annoncerede i går, at overvågningscentret ved dets luftbase vil udsende daglige rapporter med aktuelle data for forholdsregler for forsoningen mellem parterne på begge sider. Disse vil blive sendt til det amerikanske center i Amman, til arbejdsgruppen i Geneve samt blive offentliggjort på Forsvarsministeriets webside. Generalløjtnant Sergei Kuralenko, chefen for det russiske center, rapporterede i går, at de havde fået kendskab til ni overtrædelser af våbenhvilen i de foregående 24 timer. ”Generelt bliver reglerne for våbenhvilen overholdt i Syrien,” sagde Kuralenko.

USA’s Centralkommando er angiveligt enig. En talsmand for det amerikanske militær i Bagdad sagde til den russiske nyhedsstation Sputnik, at, ”som det fremgår af talrige rapporter, så ser det ud til, at indstillingen af fjendtlighederne stort set holder.”

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*