Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Tjekkisk præsident vil gerne kombinere hans “drøm”
med Xi’s Kinesiske “drøm”

Tjekkisk præsident vil gerne kombinere hans “drøm”
med Xi’s Kinesiske “drøm”
image_pdfimage_print

D. 29. marts 2016 .
På den sidste dag af Xi’s tre dages besøg i den Tjekkiske Republik, annoncerede den tjekkiske præsident Milos Zeman i sin tale til et forum af tjekkiske og kinesiske forretningsledere, sammen med den kinesiske præsident Xi Jinping, at også han havde en ’drøm’, hvilken er realiseringen af Oder-Elben-Donau kanalen, som ville give landet Tjekkiet adgang til havet.
Blandt de 30 handelsaftaler, der blev underskrevet af de to parter, var en af dem en forpligtelse til at gå videre med dette vigtige projekt. De to parter vil investere omkring 1 milliard Euro i fase ét af projektet.
”Dette projekt matcher perfekt med Kinas Ét bælte, én vejs’ initiativ, og strategisk set kunne  de 2forbindes med,” sagde Voytech Filip, viceformand for det tjekkiske parlament.
I sine kommentarer til forsamlingen sagde præsident Xi, at Kina og den Tjekkiske Republik sammen skulle ”udforske innovation indenfor økonomi, handel og modeller for forretnings-samarbejde, øge samarbejdet indenfor felter som finans- og internetøkonomi, nye energiformer og turisme, og støtte de to landes virksomhed inden for partnerskabes-udvikling af industri-, videnskabs- og teknologiparker, med henblik på at opfostre nye kilder til økonomisk og handelsmæssig vækst.”
Alt imens den Tjekkiske Republik under tidligere regeringer har kritiseret Kina for dets Tibet politik, og været forstående i forhold til Dalai Lama, har den ny præsident forpligtet sig til at lægge disse ting til side, og arbejde sammen med Kina om økonomiske aftaler. Zeman har også udtrykt støtte til Ruslands besættelse af Krim, og har endvidere opfordret til en afslutning af sanktionspolitikken mod Rusland.
Der er endvidere udstrakt samarbejde på området finansiering. Den Tjekkiske Bank var en af de første til at tilslutte sig den nyligt etablerede, kinesisk sponsorerede Asiatisk Finansiel Samarbejdsforening. Det kinesiske CEFC energiselskab og bankfirmaet Hengfeng vil oprette en fond med 1.1 milliard Euro til at investere i industrielle firmaer i den Tjekkiske Republik sammen med Slovakiets Zeleziarne Podbrezova. Den Tjekkiske Republik er et af de mest industrialiserede af de østeuropæiske lande med en højt uddannet arbejdsstyrke. Som medlem af den Europæiske Union vil produkter fremstillet her også gå direkte ind på EU’s marked. Den Tjekkiske Republik har også spillet en vigtig rolle i 6+1 gruppen af østeuropæiske lande, hvilket navnligt er blevet betydningsfuldt for udviklingen af Bæltet og Vejen.
Forholdet mellem de to lande går tilbage til Sovjettiden, i hvilken den Tjekkiske Republik stadig var ganske venligt indstillet i forhold til Folkerepublikken Kina, selv under den værste periode af den kinesisk-russiske splittelse. ’Den Gode Soldat Svejk’, en berømt antimilitaristisk novelle af den tjekkiste forfatter Jaroslav Hasek, er også meget kendt af det kinesiske publikum.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*