Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Den russiske ambassadør til Tyrkiet myrdet i Ankara

Den russiske ambassadør til Tyrkiet myrdet i Ankara
image_pdfimage_print

19. dec., 2016 – Ruslands ambassadør til Tyrkiet, Andrej G. Karlov, blev i dag skudt og dræbt, mens han holdt tale ved et kunstmuseum i Ankara. Efter at være blevet såret af den enlige pistolmand, blev Karlov bragt til et hospital, hvor han døde. Tre andre personer blev såret under angrebet.

Den tyrkiske indenrigsminister Süleyman Soylu identificerede senere angrebsmanden som den 22-årige, tidligere politibetjent ved navn Mevlüt Mert Altintas. Ifølge nyhedsberetninger hørte man ham råbe »Glem ikke Aleppo! Glem ikke Syrien! Så længe, vore brødre ikke er trygge, vil I ikke nyde tryghed«. En hollandsk webside udlagde en videooptagelse af skudepisoden online, hvor man ser Altintas iført habit, og som iflg. udsagn kom ind på stedet ved at benytte sit politi-ID. Dernæst skød han Karlov i ryggen, mens ambassadøren talte. RT rapporterer, at tyrkiske specialstyrker dræbte Altintas efter skudepisoden.

I både Ankara og Moskva bedyrede regeringsfolk, at mordet på Karlov ikke ville få nogen indvirkning på de tyrkisk-russiske relationer, og at de ansvarlige ville blive fundet og stillet for retten. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan ringede til den russiske præsident Vladimir Putin for at briefe ham om angrebet, iflg. Erdogans præsidentielle talsmand Ibrahim Kalin. Den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavusoglu var allerede på vej til Moskva for at deltage i et trepartsmøde om Syrien, sammen med de russiske og iranske udenrigsministre, hhv. Lavrov og Zarif, da angrebet fandt sted. Han og den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov forventes at holde en fælles pressekonference, rapporterer Hurriyet.

Det Tyrkiske Udenrigsministeriums erklæring i dag lyder, »Ambassadør Karlov er en enestående diplomat, der har vundet alle personer inden for statens agtelse for sine professionelle og personlige kompetencer under sin udøvelse af succesfuldt arbejde i en meget vanskelig tid i Tyrkiet. Hans minde vil altid være hos os. Vi vil ikke tillade dette angreb at overskygge det tyrkisk-russiske venskab.« Karlov havde været ambassadør i Ankara siden juli 2013 og havde tidligere i sin karriere i udstrakt grad arbejdet i Nordkorea.

Talskvinde for det Russiske Udenrigsministerium, Maria Zakharova, sagde i dag, at den russiske regering anser angrebet på Karlov for at være et terrorangreb.

»Terrorisme vil ikke få lov at finde sted, og vi vil gribe til resolutte handlinger imod det«, rapporterede TASS. »Mindet om den fremragende, russiske diplomat, manden, der har gjort meget for at imødegå terrorisme, Andrej Karlov, vil for altid være i vore hjerter.« Hun sagde, at spørgsmålet om angrebet omgående vil blive rejst i FN’s Sikkerhedsråd.

Angrebet blev ligeledes fordømt i hele verden. Ifølge en kreds af personer, som TASS citerer, var EU’s udenrigspolitiske chef Federica Mogherini blandt de første til at kondolere den russiske regering. Andre budskaber kom fra Stephane Dujarric, talsmand for FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, Storbritanniens udenrigsminister Boris Johnson, det Syriske Udenrigsministerium, NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, USA’s udenrigsminister John Kerry, samt andre.

»USA fordømmer mordet i Ankara i dag på den russiske ambassadør Andrej Karlov«, sagde Kerry i sin udtalelse. »Vi er rede til at tilbyde Rusland og Tyrkiet assistance i deres undersøgelse af dette foragtelige angreb, der også var et angreb på alle diplomaters ret til trygt og sikkert at fremme og repræsentere deres nationer i hele verden.«  

Foto: Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov, sammen med sin tyrkiske modpart, Mevlut Cavasoglu, lagde blomster nær ved det Russiske Udenrigsministeriums indgangshal, for at mindes ambassadør Andrej Karlov, rapporterer RIA Novosti tirsdag.  

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*