Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Kinas og USA’s økonomi:
Hvorfor Trump må rejse til
Bælt & Vej Forum i Beijing 14.- 15. maj

Kinas og USA’s økonomi:
Hvorfor Trump må rejse til
Bælt & Vej Forum i Beijing 14.- 15. maj
image_pdfimage_print

19. april 2017 – Kinas accelererende økonomiske vækst er fortsat drivkraften i verdensøkonomien – som igen tegner sig for en tredjedel af ekspansionen i den globale økonomi – alt imens USA fortsat trækker verdensøkonomien ned.

Analyser af Kinas »overraskende« vækst i BNP på 6.9 % i første kvartal, lige fra PricewaterhouseCoopers (PWC) til Bloomberg og til USA’s Nationale Organisation for Økonomisk Forskning (NBER), er enige om, hvad der er den primære drivkraft bag Kinas acceleration i økonomisk ekspansion. Det er ekstraordinære investeringer i nye infrastrukturprojekter, både hjemme og i andre nationer – med andre ord, Bælt & Vej-initiativet, eller den »Nye Silkevej«.

Men, udover accelerationen af væksten af BNP:

Kinas fabriksresultat voksede med 7,6 % i første kvartal, sammenlignet med første kvartal, 2016;

Kinesernes disponible husstandsindkomst voksede med 7,5 %;

Detailhandelen voksede med 10,4 %;

Import fra andre asiatiske lande voksede med 22,7 % og er drivkraften bag ekspansionen af vareproduktions-forsyningskæden i hele Asien;

Import fra USA voksede md 11 %;

Kinas produktion af stål i marts måned nåede op på 72,5 million tons – samme mængde, som USA producerer på et år.

Bælt & Vej-initiativet, der er projiceret til at være lig 20 Marshallplaner, viser sig virkelig at være en storstilet investerings- og handelsplan, der er til gensidig »win-win«-fordel for de 60 eller flere nationer, der deltager i det. De store infrastrukturprojekter, der er involveret, vokser i værdi med næsten 50 % om året, ifølge en undersøgelse fra februar af PWC. Og en ny NBER-undersøgelse i dag estimerer, baseret på fysiske, økonomiske faktorer, såsom oplysning om natten, set fra rummet, at Kinas økonomi faktisk vokser hurtigere, end landets regering rapporterer.

Bælt & Vej Forum for Internationalt Samarbejde, der afholdes i Beijing 14.-15. maj, er tænkt at skulle være en vej til produktivitet, produktiv beskæftigelse og videnskabeligt og teknologisk fremskridt for nationer i hele verden. Henved 28 statsoverhoveder har givet tilsagn til at deltage; selv nationer, der har haft sikkerheds- eller strategiske spændinger med Kina, såsom Indien, sender delegationer på højt niveau og planlægger udviklingskorridorer med hjælp fra kinesisk investering.

Men USA’s økonomi stagnerer fortsat og konfronteres med en potentiel, ny, generel krise i år. USA’s industriproduktion faldt yderligere i marts og er 3,5 % lavere end i juli 2000! Herefter estimerede Federal Reserve den 18. april en årlig vækst på blot 0,5 % i første kvartal, hvilket er endnu lavere end de 1,8 % i 2016. Arbejdskraftens produktivitet er ikke vokset i seks år. Bankkredit ekspanderer ikke længere; kommercielle og industrielle udlån er på nul vækst. Og selskabers gæld er vokset så hurtigt i løbet af de sidste ti år, med affladende eller faldende profitter, at en IMF-rapport i dag sagde, at 20 % af alle ikke-finansielle selskaber vil gå i betalingsstandsning, hvis renterne stiger væsentligt.

Der findes kun én mulighed for at genoplive det økonomiske fremskridt i Amerika: præsident Trump må rejse til Bælt & Vej Forum, og gøre det til et partnerskab for fred og økonomisk fremskridt.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*