Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Tysklands udenrigsminister Gabriel: Tiden er inde
til en politik for Ny Detente over for Rusland

Tysklands udenrigsminister Gabriel: Tiden er inde
til en politik for Ny Detente over for Rusland
image_pdfimage_print

19. juli, 2017 – Den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel, der tidligere udtrykkeligt har støttet mødet mellem Trump og Putin i Hamborg som værende i Tysklands interesse, har nu krævet en ny fremgangsmåde over for Rusland og siger til magasinet Focus: »Hvorfor kan vi ikke vove at lægge et nyt fundament for politikken for nedrustning og våbenkontrol, i stedet for at haste ind i et gigantisk våbenkapløb?… Selv om det går imod mange ting nu om stunder, så støtter jeg passioneret ideen om en ny øst-politik og en politik for detente.«

Han tilføjede, at han gerne så færre spændinger i relationerne mellem Moskva og Berlin, men sagde, at den ukrainske krise først bør løses for at skabe et klima for mere venligtsindede relationer mellem de to lande.

Gabriel anbefalede, at »alle« indtager en venligere fremgangsmåde over for Rusland og forsøger at forstå Moskvas holdning i en række internationale spørgsmål.

»Putin er skuffet over Vesten. EU afholdt forhandlinger med Ukraine om associering uden at drøfte spørgsmålet med Rusland«, sagde Gabriel og tilføjede, at »der i Rusland er mange skuffede forventninger til Tyskland«.

Han opfordrede desuden til en ændring af sanktionspolitikken: »I overensstemmelse med EU-beslutningen, skal Minsk-aftalerne gennemføres 100 procent, før sanktionerne [mod Rusland] kunne løftes 100 procent. Jeg mener, det er urealistisk. Det ville have været rigtigt, gradvist at fjerne sanktionerne for at vise, at vi bør tage skridt hen imod fred… Til trods for den kendsgerning, at der nu er mange argumenter imod det, er jeg fortaler for den nye øst-politik og politikken for at løse spændinger.«

Udenrigsministeren krævede en gradvis, trin-for-trin ophævelse af sanktioner som resultat af hver eneste, positive udvikling, der sker i den ukrainske krise, og uanset, hvor lille denne udvikling måtte være. Han tilføjede, at Europa bør »demonstrere, at bevægelse hen imod fred betaler sig«. Rusland har været en pålidelig og fornuftig partner, især inden for gassektoren, og samarbejde med Rusland i dette felt er gavnligt for Europa, tilføjede Gabriel. Han kritiserede det amerikanske [Senat] for dets forsøg på at hæmme handel med gas mellem EU og Rusland, og for at tvinge Europa til at købe amerikansk gas i stedet. Gabriel sagde, at amerikansk udenrigspolitik ikke bør blive til en »forlængelse af USA’s økonomiske politik«.

»Det er totalt uacceptabelt«, sagde han, »at [USA] driver Rusland yderligere ud i hjørnet ved at presse russiske gasselskaber ud af Europa og tvinger europæerne til at købe amerikansk gas«, hvorved han refererer til en nylig, amerikansk lov, der truer med at straffe europæiske selskaber, der deltager i byggeriet af en russisk gasledning under Nord Stream 2-projektet. »Spørg de franske, østrigske eller hollandske industrier – de ønsker alle projektet, fordi Rusland er en pålidelig gastransportør, der tilbyder rimelige priser [for sine tjenester]«, tilføjede han.

Gabriel understregede, at det er muligt at diskutere omstridte spørgsmål med den russiske præsident, Vladimir Putin.

»Han forsvarer Ruslands interesser og har sit eget synspunkt om konflikten [i Ukraine]«, sagde han og tilføjede, at den russiske leder ikke desto mindre er en mand, med hvem omstridte problemer kan diskuteres, klart og utvetydigt. »Det er grunden til, at jeg sætter pris på samtaler med ham.« Det er vigtigt at forstå Rusland synspunkt, understregede Gabriel.

Foto: Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel.    

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*