Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Ingen sejr over COVID-19 uden at opnå et nyt økonomisk system og samarbejde, der viser vejen.  

Ingen sejr over COVID-19 uden at opnå et nyt økonomisk system og samarbejde, der viser vejen.  
image_pdfimage_print

Den 30. marts (EIRNS) – Et udtryk for status for spredningen af COVID-19, samt modsvaret herpå, er, at det anslås, at minimum en fjerdedel af verdens befolkning nu er underlagt restriktioner af bevægelsesfriheden siden Indiens ordre den 24. marts. Samtidig er graden af logistisk mobilisering fra sted til sted på en krigstids-skala. Denne pointe blev dramatiseret i USA i weekenden, ved eksempelvis at præsident Donald Trump personligt stod ved afgangskajen i Norfolk – det amerikanske NATO-center – da hospitalsskibet USNS Comfort afgik med ankomst til New York City i morgen. På samme måde holdt i New York guvernør, Andrew Cuomo, fredag den 27. marts sin daglige presse-briefing i Javits Centret i hjertet af Manhattan; centret er på fire dage omdannet til et hospital med 2.900 senge og åbner i morgen. Cuomo takkede hjemmeværnet (the National Guard) og Hærens Ingeniørkorps mange gange for deres arbejde.

Men tag ikke fejl. Årtierne med afvikling af medicinsk infrastruktur og folkesundhedssystemer i det transatlantiske område, og forhindring af en opbygning i Afrika, i store dele af den vestlige halvkugle, Sydasien og andre steder, betyder, at der stadig er store huller i kapaciteten til beskyttelse af liv.

Imens vi kæmper som ind i helvede for at redde liv må vi fremme kampen for at opnå etableringen af et nyt økonomisk system i menneskehedens tjeneste. Dette blev drøftet under gårsdagens LaRouchePAC-webcast,;En Apollo-mission for at redde menneskeheden: Opbygning af;Sundheds-silkevejen hvor Schiller Instituttets præsident Helga Zepp-LaRouche gav hovedtalen. Hun gentog sin opfordring til at suspendere aktiemarkederne, der er ude af kontrol, og træffe nødforanstaltninger for økonomisk reorganisering. Gør dette i forbindelse med drøftelser mellem stormagtledere, præsidenterne Donald Trump, Vladimir Putin, Xi Jinping og premierminister Narendra Modi ved et topmøde hurtigst muligt.

I opposition til ethvert sådant træk for et nyt system understregede finansminister Steven Mnuchin i dag gentagne gange, at finansministeriet og den amerikanske centralbank, Federal Reserve Bank (Fed), vil pumpe likviditet ind i Wall Streets/City of Londons døde system, ligesom at hælde benzin på et bål. Mnuchin sagde: ”Jeg taler med Jerome Powell, Fed-direktøren, hver dag. Han fortæller hvad han har brug for. Jeg har aldrig afvist ham.” Mnuchin fortsatte, ;Vi har $ 4 billioner i likviditet … der rulles ud i disse Fed-programmer;. Med andre ord, mens Mnuchin;holder sit foredrag om at hjælpe “mainstreet America” – og den føderale bistand er virkelig på sin plads i forhold til arbejdstagere, landmænd, hjælp til hospitaler, lokale og statslige regeringer og så videre i den nye CARES-lov, som Trump underskrev fredag — er Mnuchin i virkeligheden ved at gå ad helvede til.

Drivkraften til et nyt verdensøkonomisk system kommer fra opfordringer til gældssanering og omorganisering i Afrika og Sydamerika. I denne weekend sagde for eksempel Alicia Bárcena, direktør for FN’s Økonomiske Kommission for Latinamerika og Caribien (ECLAC): Vi er nødt til at gentænke hvilken type udviklingsmodel, der skal komme ud af denne krise. Det er nødvendigt at gentænke globaliseringen. Det latinamerikanske strategiske center for geopolitik (CELAG) opfordrede til eftergivelse af latinamerikanske nationers suveræne gæld til multilaterale långivere, såsom IMF, Verdensbanken osv., samt også til private kreditorer.

Fra Afrika udsendte Præsidiet for Den Afrikanske Unions stats- og regeringschefer en meddelelse den 26. marts, inden G20-topmødet, med opfordring til at træffe de nødvendige økonomiske foranstaltninger til at tackle COVID-19 og alle sygdomme. Det er kun siden januar 2017, at Afrika overhovedet har haft et center for sygdomskontrol og -forebyggelse og fem regionale underenheder.

Disse opråb kan besvares. Det eksisterende neo-britiske imperiale, monetaristiske system, der skabte sårbarheden over for sygdomme og lidelser, kan lukkes ned for altid. Og ved sejren over virusset kom et symbol på håb i dag, i form af det personlige besøg som Xi Jinping foretog til to store havne i Zhejiang-provinsen syd for Shanghai og andre lokaliteter, hvor den økonomiske aktivitet efter COVID-19 nu genoptages. Der er stadig behov for varsomhed imod en genopblussen af sygdommen, men det kan gøres.

Internationalt spiller Kina en ledende rolle ved at yde bistand til snesevis af lande i deres kamp mod COVID-19, og der er andre afgørende eksempler, f.eks. russisk bistand til Italien.

Denne samarbejdsånd er til stede mellem Xi og Trump, som det fremgik ved deres telefonkonference sidste torsdag. I dag påpegede Trump på et møde i Det hvide Hus med erhvervsledere om forsyningsmæssige spørgsmål, at medicinske forsyninger nu flyves ind til USA fra Kina og bidrager til Project Airbridge, der leverer forsyninger overalt i USA. En flylast fra Shanghai landede her til morgen i New York City, den første af 20 sådanne leverancer i april.

Overalt i USA er der en voksende ånd af samarbejde, hvilket guvernørerne og præsident Trump og Det hvide Hus på mange måder viste i løbet af weekenden i viruszonernes forskellige brændpunkter. Guvernør for Maryland, Larry Hogan, formand for den Nationale Sammenslutning af Guvernører, sagde på Fox News, at der kan være store flaskehalse i mangel på testudstyr, masker og ventilatorer, og der er frustration derude, men, vi er sammen om alt dette.”

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*