Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

At gøre ’som vi plejer’ er dødbringende, vi må hæve kvaliteten af strategisk tænkning
Schiller Instituttets ugentlige Webcast med Helga Zepp-LaRouche d. 27. August, 2020.

At gøre ’som vi plejer’ er dødbringende, vi må hæve kvaliteten af strategisk tænkning
Schiller Instituttets ugentlige Webcast med Helga Zepp-LaRouche d. 27. August, 2020.
image_pdfimage_print

Den 27. August, 2020.

HARLEY SCHLANGER: Hej, det er Harley Schlanger. Velkommen til vores ugentlige dialog med Helga Zepp-LaRouche. Det er i dag den 27. august 2020.

Som mange af jer nok er klar over, tænker man ofte på ‘agurketiden’ i august som en tid, hvor der ikke sker ret meget, men faktisk er det i denne periode at krige ofte starter, når folk ikke er opmærksomme. Der foregår en række ting, der fortjener opmærksomhed, men det vigtigste er, at vi holder en konference den 5. september og 6. september: Og Helga, jeg synes det er et godt sted at begynde, fordi folk har brug for at komme væk fra medierne og komme væk fra de falske nyheder og faktisk komme i en situation, hvor de kan tænke kritisk over, hvad der vil ske i fremtiden, og hvad de skal gøre. Fortæl os lidt om den kommende konference?

HELGA ZEPP-LAROUCHE: Denne konference vil forsøge at hæve diskussionen op på et andet plan, for hvis man ser på alle de forskellige kriser, der tager til og vokser – der er en pandemi, et økonomisk sammenbrud; man har en yderst farlig optrapning af konfrontationen mellem USA og Kina, men i virkeligheden også i forhold til Rusland; der er en fare for, at alt dette vil gå fuldstændig ud af kontrol. Og formålet med denne konference vil være et forsøg på at formulere et nyt paradigme, at diskutere behovet for et helt nyt økonomisk system, et kreditsystem, et Nyt Bretton Woods-system, for at genoprette ideen om global økonomisk udvikling med ‘Verdenslandbroen’, for at etablere ideen om et verdenssundhedssystem, at have en dialog mellem civilisationer og faktisk et grundlag for, hvordan verden og de forskellige nationer i verden kan samarbejde og have en fredelig fremtid i stedet for krig. Så dette er formet som en meget vigtig intervention for også at inspirere nogle af drøftelserne på FN’s Generalforsamling, men især med fokus på P-5-topmødet, som præsident Putin har anmodet om, mellem de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd.

Og vi får et yderst spændende program: Vi har førsteklasses talere fra  hele verden. Så jeg vil virkelig opfordre jer til at finde tid til at deltage i denne konference. Hvis man ikke er engelsktalende, kan man – hvis man tilmelder sig – få simultantolkning til mange sprog; og også medvirke i forbindelse med ‘spørgsmål og svar’. Så reservér denne dato den 5. og 6. september: Det bliver den vigtigste begivenhed, i det mindste i  indeværende periode. https://schillerinstitute.nationbuilder.com/20200905_conference#reg

SCHLANGER: Og dette vil være en online-konference, hvor man kan tilmelde sig på  https://www.schillerinstitute.com, som er sponsor for konferencen.

Helga, du sagde, at det bliver en spændende konference. Nu har vi set disse partikonventer udfolde sig. Det demokratiske konvent var en dødkedelig affære, og hvad vi mest lærte af det demokratiske konvent er, at de fleste demokrater hader Donald Trump. Det republikanske konvent har haft nogle interessante udviklinger, både hvad angår det der er blevet sagt, og reaktionerne på det. Hvad er dit indtryk af det du hidtil har set?

ZEPP-LAROUCHE: Nuvel, jeg havde ikke tid til at følge alt, men jeg holdt naturligvis øje med de gode ting og dårlige ting, der skete. For at starte med den dårlige ting, holdt Pompeo denne utroligt krigeriske tale fra Jerusalem, hvor han ikke havde noget bedre at give sig til end at angribe “Det kinesiske Kommunistpartis aggressive politik” for at “sprede død” – jeg mener, sproget var bare så provokerende. Så det skulle han ikke have gjort, for som nogle eksperter bemærkede, var det med stor sandsynlighed en overtrædelse af ‘Hatch’-Loven (hatch Act from 1939red.), som skulle forhindre medlemmerne af administrationen i at blande sig i partipolitik. Så dette var dårligt.

Jeg tror på den anden side, at Rand Paul var i skarp modsætning til dette ved at påpege, at Trump-administrationen er den første siden Reagan-administrationen, som ikke har påbegyndt en ny krig, og at Trump faktisk har forsøgt at gennemføre sin politik for at afslutte de endeløse krige. Jeg mener, der var mindst to afstemninger – jeg synes, at demokraterne i deres kommentarer til dette konvent virkelig demonstrerer, at de på en eller anden måde er ‘gået fra koncepterne’. Hillary Clinton gik helt sikker fra sans og samling, efter at hun tabte valget i 2016, og hun kan tilsyneladende ikke komme sig over det. I ved, hun hun rådede Biden til under ingen omstændigheder at anerkende valget, indtil den sidste stemme er talt op – hele denne idé om at der vil blive tumult omkring stemmeoptællingen, de manglende stemmesedler, at Trump vil nægte at forlade Det hvide Hus, selvom han taber valget. I ved, at vi har haft hele denne diskussion mellem disse to oberster [Nagl og Yingling], om at militæret skulle fjerne ham, hvilket siden hen blev benægtet af Pentagon. Men alle forberedelserne i retning af at få en stor forfatningsmæssig krise på valgdagen, har været i spil.

Og demokraterne spiller tydeligvis dette ‘game’. Pelosi udtaler med dette utrolige sprogbrug, at “landets fjende” bor i 1600 Pennsylvania Avenue og i Kongressen. Jeg mener, disse demokrater er virkelig – jeg tror de er gået fra forstanden: De er krigsfraktionen, de er ubarmhjertige i deres forsøg på at få Trump ud af Det hvide Hus, på den ene eller anden måde.

Og jeg synes, Melania holdt en ganske interessant tale, som hun fik stor påskønnelse for, undtagen fra London Guardian, som naturligvis ikke kan sige noget positivt om hr. og fru Trump. Jeg synes virkelig dette burde være overstået: Trump er kandidaten. Og jeg synes, at det er nu er på tide at gå i retning af løsninger, og ikke sidde fast i partipolitik.

SCHLANGER: Jeg synes, at en af de mest bemærkelsesværdige kendsgerninger var, at demokraterne fortsætter med at bruge denne påstand om at Rusland greb ind, at Putin ‘ejer’ Trump, at russerne vil gribe ind igen. Det kommer non-stop fra dem. Men en af de ting der kom frem, du nævnte udsagnet fra Rand Paul om de endeløse krige: Det er klart, at Biden har til hensigt at fortsætte disse krige. Men jeg tror, at det andet der til en vis grad blev diskuteret på det republikanske konvent, og som kunne pege på, hvorfor republikanerne bør være opmærksomme på hvad vi vil diskutere på vores konference, er, at de bragte handelspolitik op, behovet for fortsat at bevæge sig væk fra disse globale frihandelsaftaler; vækst i modsætning til ‘Green New Deal’, det demokratiske partis anti-vækstpolitik; og så naturligvis afslutningen af krigene. Se, et af problemerne ved at afslutte krigene er, at man har Pompeo, der, som du påpegede, tydeligvis slutter sig til Biden og krigspartiet som helhed. De militære konfrontationer i Bohai-bugten, hvad er de seneste hændelser der, Helga?

ZEPP-LAROUCHE: Denne konfrontationspolitik som det amerikanske militær har i Stillehavet, i Det sydkinesiske Hav, i det nordlige Kina, jeg mener virkelig, at dette antager en meget farlig dimension, hvor endnu et ‘U-2-øjeblik’ vil kunne forekomme. Der var faktisk en hændelse, hvor et amerikansk fly fløj ind i flyveforbuds-zonen, hvor PLA i det nordlige Kina holdt en øvelse med skarp ammunition, og dette var en klar provokation, en krænkelse af luftrummet; kineserne reagerede praktisk talt øjeblikkeligt ved at sende to missiler op fra to forskellige steder til Det sydkinesiske Hav, hvor tilstedeværelsen af både amerikanske militærfly og amerikanske militærfartøjer i den seneste periode har været stigende.

Og det er absolut en optrapning, hvilket gør disse hændelser så farlige: Alt hvad der skal til er en fejltagelse, en misforståelse, en fejllæsning eller endda en planlagt provokation, hvilket faktisk kunne udløse en krig! Det er absolut en umiddelbar mulighed.

Og så kan man også se, at den fraktion i USA, der rent faktisk ønsker en  økonomisk afkobling fra Kina, er fuldt ud på vej. USA har nu fremsat en liste over 24 kinesiske firmaer, der er involveret i forskellige aspekter af byggerier på disse kunstige øer i Det sydkinesiske Hav, og de lægger bare sanktioner på dem, hvilket betyder, at ethvert firma, der samarbejder med dem, vil blive ramt af disse økonomiske virkninger. Så dette er tydeligvis rettet mod Bælte- og Vejinitiativet, og jeg tror ikke der er nogen måde hvorpå det kan ende godt. Fordi de amerikanske og de kinesiske økonomier er så afhængige af hinanden, eller sammenblandet, at enhver bestræbelse på at afskære dem egentlig er en krigshandling, og burde virkelig ikke foregå.

Du ved, USA og Kina er nødt til at samarbejde på alle felter, især om bekæmpelse af pandemien, udvikling af vacciner og distribution af dem over hele verden: Dette er en helt forfærdelig kurs, hvilket enhver, der har sans for historien vil vide – og du nævnte august måned – jeg håber ikke, at dette er ‘augusts kanoner’ (the guns of august), der fører til 3. verdenskrig, for det er en mulighed, der ikke kan udelukkes, og som endda erfarne mennesker, som Joseph Nye, advarer om vil kunne føre til atomkrig. Og det er ikke den første, der nævner det; vi havde en hel række andre folk: Kevin Rudd, Scott Morrison, m. fl. kommentatorer. Og man skal være klar over, hvordan disse konflikter bryder ud. Det kunne være en gentagelse af 1914, hvor en lille hændelse udløser en række ”skaktræk”, der har været forberedt igennem meget lang tid, og som fører til det utænkelige. Så dette er en kurs, som absolut må vendes, hvis verden skal overleve.

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*