Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Tidligere general Kujat orienterer medierne om optrapning til atomkrig i Europa,
og dernæst om BRIKS!

Tidligere general Kujat orienterer medierne om optrapning til atomkrig i Europa,
og dernæst om BRIKS!
image_pdfimage_print

Den 27. august 2023 (EIRNS) – I et langt interview, der blev genudgivet online den 22. august, advarede den tidligere stabschef for det tyske Bundeswehr og derefter formand for NATO’s militærkomité i 2002-2005, general Harald Kujat (pensioneret), om krigstruslen, hvis Tyskland giver efter for NATO’s pres og leverer Taurus-krydsermissiler til Ukraine, og sagde: “Leveringen af Taurus ville være endnu et skridt mod en europæisering af krigen.” Hvis de anvendes mod mål dybt inde i Rusland, vil Moskva reagere: “Det eneste spørgsmål er, om denne reaktion er rettet mod Ukraine eller også mod dem, der gør det muligt for Ukraine at udføre disse angreb.” Og som tidligere mislykkede “game changers”: “Hvis ATACMS og Taurus mod forventning ikke ændrer den strategiske situation fundamentalt til fordel for Ukraine, vil Vesten så acceptere et militært nederlag for Ukraine, eller vil NATO eller en koalition af NATO-lande gribe ind i krigen?” Adspurgt om optrapningsparalleller, der førte til Første Verdenskrig, sagde general Kujat: “Ja, men der er endnu en pointe. Første Verdenskrig er blevet kaldt det 20. århundredes ‘oprindelige katastrofe’, oprindelsen til alle efterfølgende katastrofer: Anden Verdenskrig, Den kolde Krig, Korea-krigen, Vietnam-krigen, for blot at nævne nogle få. Ukraine-krigen må ikke blive det 21. århundredes største katastrofe med en europæisk storkrig og risikoen for en atomkrig begrænset til det europæiske kontinent som konsekvens.” 

Selvom hans analyser stort set er mørklagte i de etablerede medier, er general Kujat ikke pessimistisk og vælger at besvare spørgsmålet efter afsnittet om Første Verdenskrig ved at fokusere på BRIKS! Spørgsmål: “Du nævnte den geopolitiske rivalisering mellem stormagterne. Hvordan ser du den videre globale udvikling?” Kujat svarede: “Ukraine-krigen har bidraget til fremkomsten af en ny multipolær verdensorden, som er ved at få momentum. Med BRIKS-landene opstår der et nyt politisk, økonomisk og militært magtcenter omkring Kina og Rusland, hvis mål er at erstatte USA som den førende verdensmagt og gøre en ende på den amerikanske dollars økonomiske og finansielle dominans som verdens førende valuta. BRIKS-landene, hvis officielle mål er fred, sikkerhed, udvikling og samarbejde, repræsenterer i øjeblikket 40%, de vestlige G7-lande inklusive Japan kun omkring 12,5% af verdens befolkning. Deres bruttonationalprodukt er større end G7-landenes.” Måske forudså han de nye BRIKS-medlemmer og sagde det indlysende: “Kina har til hensigt at samarbejde med Saudi-Arabien om det globale oliemarked og om brugen af atomenergi, støtter Saudi-Arabiens indtræden i BRIKS-gruppen, presser på for dannelsen af en råvarebaseret reservevaluta for at konkurrere med petrodollaren, og har oplagret guldreserver i månedsvis for at erstatte dollaren som verdens reservevaluta.” 

Den sidste del af interviewet handler om det umulige i en militær løsning, især for Ukraine: “Hvis ikke de to store europæiske stater, Frankrig og Tyskland, forpligter sig til en forhandlet fred, vil de stridende parter ikke finde sammen, og deres vej vil føre til en europæisk katastrofe.” Og afslutningsvis tilføjer vi, at ikke ulig de tyske officerer, der i 1938 modsatte sig den kommende tofrontskrig, som de vidste ville føre til Tysklands udslettelse, vurderede general Kujat: “Derfor vil jeg gerne slutte af med at understrege: Det må ikke være sådan, at den føderale regering fortsætter med at ignorere det forfatningsmæssige krav om fred, fremmer risikoen for optrapning og udvidelse af krigen gennem flere og flere våbenleverancer til ‘point of no return’, og ikke gør nogen indsats for at opnå en våbenhvile og indgå en forhandlet fred.”

Foto: Wikimedia CCO

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*