Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Omdan det militær-finansielle kompleks til nyttig produktion, EIR rapport

Omdan det militær-finansielle kompleks til nyttig produktion, EIR rapport
image_pdfimage_print

En dansk oversættelse findes nedenunder pdf’en.

Download (PDF, Unknown)

Ikke redigeret eller korrekturlæst

14. december – Det militær-industrielle kompleks (MIC) er det vigtigste redskab, hvormed den britisk-amerikanske finansverden med centrum i City of London og Wall Street er i stand til at producere, levere og drive våben, der bruges til at forsøge at håndhæve den unipolære verdensorden gennem krig, militært og finansielt. Skatteydere i USA og NATO-lande støtter enorme summer af penge, der hvert år smides væk i økonomisk spild og fysisk ødelæggelse.

Denne indtægtsstrøm giver et enormt overskud til fire finansgiganter på Wall Street og de banker, de samarbejder med, som er de dominerende aktionærer i alle de største producenter af bombefly og jagerfly, kampvogne og APC’er, missiler og bomber, styret ammunition og droner, artilleri og granater osv. Bonanzaen realiseres af overskud, der uddeles som udbytte, gebyrer og renter på lån fra deres partnermegabanker.

I sin bog, Understanding the War Industry, siger forsker og forfatter Christian Sorenson:

De store banker og investeringsfirmaer er i virkeligheden de vigtigste drivkræfter bag krigsindustriens indflydelse…. Når krigsvirksomheder fusionerer eller opkøber andre virksomheder … fungerer banker som Goldman Sachs og Morgan Stanley som finansielle rådgivere. De fem største investorer i Lockheed Martin-aktier er gigantiske finansvirksomheder…. De ved, at krigsproduktion er en pålidelig og stabil investering.

Fakta: De seks største amerikanske våbenproducenter alene har et globalt våbensalg på 214 milliarder dollars om året.

Fakta: Disse seks virksomheder genererede i et typisk år (2021) en bruttofortjeneste på 30,6 milliarder dollars ud af en omsætning på 301 milliarder dollars. Mellem 46% (Boeing) og 96% (Lockheed Martin) af disse indtægter kom fra salg af våbensystemer.

Fakta: Skatteyderne finansierer nu denne strøm af superprofitter med 858 milliarder dollars for USA alene, alene i 2023, og betaler renter på statsobligationer, som låner en stor del af dette beløb. De samlede gældsrenter er på mere end 1 billion dollars om året lige nu.

Tabel 1
De største aktionærer i militære entreprenører
Se i fuld størrelse

Fakta: Fire Wall Street-investeringsfirmaer er de største aktionærer i alle våbengiganterne, som vist i tabel 1.

Tabel 2 viser de 6 største våbenfirmaer med deres seneste samlede årlige forsvarsindtægter og den del, der kommer fra forsvaret.

Deres samlede årlige indtægter på 214 milliarder dollars er 36% af verdens samlede militære salg på 597 milliarder dollars, opgjort af det svenske internationale fredsforskningsinstitut (SIPRI).

Tabel 2
De største militære entreprenører, efter omsætning
Se fuld størrelse

Affald bliver til økonomisk fremgang
Fakta: Fra 2001-2020 udgjorde alene Overseas Contingency Operations/Global War on Terror (OCO/GWOT)-fonden i USA’s militærbudget – den fond, der alene betaler for amerikanske væbnede styrker, der er udstationeret i udlandet for at udkæmpe de “endeløse krige” – mere end 2 billioner dollars. OCO/GWOT gik ikke gennem Kongressens normale godkendelsesprocedurer, hvilket gjorde det meget lettere at iværksætte rækken af ulovlige udenlandske krige.

Det militærindustrielle kompleks indeholder nogle af de mest avancerede kapitalgoder og videnskabsteknologiske kapaciteter, der er nødvendige for den økonomiske genopbygning af udviklingslandene – og for omdannelsen af USA’s infrastruktur.

Det er på tide at sætte en stopper for den farlige kapacitet, som MIC er, og forvandle sværdene til plovjern. Det betyder både at omdirigere de finansielle ressourcer til produktive investeringer, men også at omdanne og omstille de videnskabeligt avancerede dele af de militære virksomheder til at producere en række infrastrukturer, avancerede rumprogrammer og fusionsreaktorer.

Fakta: Med denne OCO/GWOT-fond på 2 billioner dollars fra 2001-2020 kunne vi have bygget et 42.000 mil langt netværk af elektrificerede højhastigheds-/maglev-jernbaner på tværs af USA, som Lyndon LaRouche og EIR opfordrede til, til en byggepris på ca. 500 mia. dollars; bygget North American Water and Power Alliance (NAWAPA) til en pris på 400 mia. dollars; og oprettet selskaber til 200 mia. dollars, modelleret efter Anden Verdenskrigs Defense Plants Corporation, til atomfission, atomfusion og udvikling af et Månen-Mars-projekt. Og der ville også have været midler til at bygge skoler, hospitaler, rentvandssystemer og meget mere.

Faktum: Prisen for et enkelt B21 “Raider” atombombefly (ca. 800 millioner dollars), som nu bygges af Grumman Aerospace, er næsten nok til, at det samme firma kan færdiggøre hovedmodulet til Lunar Gateway-rumstationen (“HALO-modulet”) til 935 millioner dollars en kvart million kilometer ude i rummet, som det afgørende springbræt for NASA’s Artemis Moon-Mars-mission.

Fakta: Med de midler, der blev givet til GE/Hitachi Corp. til at bygge motorerne til F-serien af jagerbombere, herunder de nyeste F35A, F35B og F35C (i alt en serie af jagerbombere, der koster mere end 1 billion dollars), kunne GE/Hitachi bygge sin lille modulære atomreaktorprototype, BWRX-300-reaktoren, til strøm og afsaltning af vand i ørkenområder i hele Sydvestasien – herunder i genopbygningen af de palæstinensiske områder – og i de ørkenagtige områder i det vestlige Nordamerika.

Fakta: Lockheed Martin designer, bygger og tester udstyr til udforskning af månen og det dybe rum, herunder NASA’s Orion-rumfartøj, og skaber vejr- og klimaobservationssatellitter til tidlig varsling, som GOES-R-serien. I januar 2022 havde Lockheed Martin ca. 115.000 ansatte på verdensplan, herunder ca. 60.000 ingeniører og forskere, dvs. mere end halvdelen af den samlede arbejdsstyrke.

Fakta: Omkostningerne ved at bygge et hospital med 120 sengepladser er ca. 300 millioner dollars, og de gennemsnitlige omkostninger ved at bygge en ny skole er ca. 45 millioner dollars (inklusive køb af jord, naturvidenskabelige laboratorier i gymnasier osv.) Hvor mange tusinde hospitaler og skoler kunne man ikke bygge i USA og resten af verden med det årlige MIC-budget?

“Et tyveri fra dem, der sulter …
Præsident Dwight Eisenhower opfandt det berømte udtryk “det militærindustrielle kompleks” i sin afskedstale den 17. januar 1961:

Vi har været tvunget til at skabe en permanent rustningsindustri af enorme proportioner…. Denne sammenkobling af et enormt militært etablissement og en stor våbenindustri er ny i amerikansk historie…. Alligevel må vi ikke undlade at forstå dens alvorlige implikationer.

Otte år tidligere, den 16. april 1953, havde Eisenhower sagt:

De enorme økonomiske ressourcer, der i dag spildes på militærproduktion, skal omlægges til produktive investeringer her i landet og i udlandet, mens den dygtige videnskabelige og tekniske arbejdskraft og de betydelige maskinværktøjer og produktionskapaciteter skal omlægges til produktive behov herhjemme og i udlandet.

Det er endnu engang tid til at slå sværd til plovjern – højteknologiske plovjern.

Eksempler på omlægning i detaljer
Omstilling til Oasis-planen: Et stort firma, der tjener stort på mange militære jetmotorkontrakter, herunder den dyreste serie af fly, der nogensinde er bygget, kunne i stedet få store forhåndskontrakter på at bygge små modulære atomreaktorer til afsaltning og elektricitet. LaRouches “oaseplan”, der skal skaffe ferskvand og ny infrastruktur i hele Palæstina og Israel, vil få brug for disse reaktorer i dette årti; det samme vil den enorme opgave med at afsalte vand til det tørkeramte og langsomt ørkenagtige nordamerikanske vesten.

General Electric Corp, nu GE/Hitachi eller GEH, har mange militære kontrakter på flere hundrede millioner dollars eller flere milliarder dollars på motorer til jagerfly og bombefly, tanks, APC’er og andre militære køretøjer. Det, der skiller sig ud i øjeblikket, er en kontrakt på 975 millioner dollars i 2023 for “næste generations motorer” til F35A og F35C jagerbombere med atomkapacitet. De samlede omkostninger for F35-serien af jagerbombere har i de seneste år oversteget 1 billion dollars. Sammen med bombeflyet B21 “Raider” er formålet med disse fly at kunne udføre et nukleart “first strike” og starte en atomkrig.

GEH har andre kontrakter på motorer til F-serien af jagerfly, herunder en kontrakt på 423 millioner dollars i 2023 for fem år. Og de arbejder på en kontrakt på 1,6 milliarder dollars i 2021 for motorer til F-15EX-flåden. Og så videre i milliardklassen.

Men GE/Hitachi har også udviklet en lille modulær atomreaktor, BWRX-300, en 300 megawatt kogende vandreaktor, som de siger kan bygges på 24-36 måneder. De er ved at bygge en til Ontario Power Generation i Darlington, Ontario, som forventes at levere elektricitet til nettet inden udgangen af dette årti. I stedet for motorer til atombombefly kunne GE/Hitachi bestille mange flere BWRX-300-reaktorer til afsaltning af vand til ørkenen i Sydvestasien. Selvom “Oasis-planen” skal starte med gasdrevne turbineanlæg langs nye kanaler for at genopbygge hurtigt der, når krigen er stoppet, er atomkraft meget mere effektiv, fordi den kræver en meget mindre strøm af brændstof.

Slå sværd ind i rumstationer: I USA’s føderale budgetter ser det ud til, at udgifterne til de store rumfarts- og forsvarsvirksomheder for hvert B21 “Raider” bombefly – klar til at bære “taktiske” atombomber – stort set svarer til udgifterne til et større modul i NASA’s Gateway månestation, der skal gå i kredsløb om Månen.

Northrop Grumman har begge hovedkontrakter. I juli 2021 modtog de en kontrakt på 935 millioner dollars til at bygge HALO-modulet (Habitation and Logistics Outpost), som sammen med et kraft- og fremdriftselement vil udgøre Lunar Gateway-rumstationen i kredsløb om Månen til Artemis-missionen. Grumman har problemer med HALO-kontrakten, fordi den er til fast pris, og med designændringer er Northrop Grumman ved at løbe over; i juli 2023 måtte de tage en udgift på 36 millioner dollars fra deres årlige indtjening som følge heraf.

Der er dog ingen sådan grænse for B21, som ikke er bygget på fastpriskontrakter; der er kontraktbeløbene bevogtede militære hemmeligheder, men det rapporteres, at det koster det føderale budget mindst 750-800 millioner dollars pr. fly. Vi kan sige “mindst”, fordi forgængeren, B2-bombeflyet – også bygget af Northrop Grumman – angiveligt kostede noget i retning af 1 milliard dollars pr. fly. Omkring 20 af B2’erne blev leveret til det amerikanske luftvåben, og hver af dem kostede i skatteydernes dollars omtrent det samme som kontrakten på et fundamentalt nyt hovedmodul til rumstationen, det første, der kom i kredsløb om Månen.

B21 er bygget til at bære nye B61-Mod12 “dial-a-yield” taktiske atombomber, der produceres til den.

Det er oplagt for menneskeheden, for USA og selv for de involverede virksomheder at omstille sig og omdirigere militærbudgettet til at slå sværd om til en ny, storslået plovfure i rummet.

De største militære entreprenører, i detaljer
1. Lockheed Martin (LM) er producenten af F-35 stealth jagerflyet, som er i produktion til U.S. Air Force, U.S. Navy og U.S. Marine Corps, samt til 16 andre lande (inklusive Israel, som i høj grad bruger F-35’ere i deres krig mod Gaza). Pentagon-embedsmænd afslørede under en høring den 13. december i House Subcommittee on Tactical Air and Land Forces, at de sendte softwareopdateringer til Israel til deres F-35-flåde i kølvandet på Hamas-angrebet den 7. oktober og er fortsat med at støtte Israels F-35’ere siden. F-35’s pris pr. enhed, inklusive ekstraomkostninger som depotvedligeholdelse, varierer fra 100,3 millioner dollars til 117,3 millioner dollars for hver F-35. USA har 450 F-35-fly og planlægger at producere 2.500 til indenlandsk brug og salg til udlandet. Det rapporterer U.S. General Accounting Office:

F-35 Lightning II Joint Strike Fighter-programmet er stadig DOD’s dyreste våbensystemprogram [nogensinde]. Det anslås, at det vil koste over 1,7 billioner dollars at købe, drive og vedligeholde disse fly.

LM er også producent af F-16 jagerflyet, som også udgør en stor del af Israels luftvåben, og af AGM-114 Hellfire-missilet, som er hovedvåbnet i Apache angrebshelikoptere, der også flyves af Israel. “Omkring 2.000 Hellfire-missiler blev leveret til Israel mellem den 7. oktober og den 14. november,” rapporterede American Friends Service Committee Action Center on Corporate Accountability. LM producerer også HIMARS-raket-systemet, hvoraf dusinvis er blevet sendt til Ukraine, og er hovedentreprenør for Sentinel ICBM.

LM producerer også Javelin, et bærbart anti-tank forsvarssystem, hvoraf mere end 10.000 er blevet sendt til Ukraine af den amerikanske regering. Et Javelin-system koster 178.000 dollars, inklusive affyringssystem og missil, ifølge Pentagons 2021-budget. Hvert erstatningsmissil koster omkring 78.000 dollars.

Andre produkter omfatter: JASSM, et af Lockheed Martins første og mest langtrækkende krydsermissiler; Trident II D5, den seneste generation af den amerikanske flådes ubådsaffyrede ballistiske missil; og en række militære produkter udelukkende til det britiske militær, herunder Royal Navys CROWSNEST Airborne Surveillance and Control (ASaC)-program. Lockheed Martin har 20.000 kvadratmeter state-of-the-art produktionsfaciliteter i Storbritannien.

2. Raytheon Technologies (RTX) er verdens største missilproducent. Den lange liste af produkter omfatter mange typer luft-til-overflade- og luft-til-luft-missiler, Tomahawk-krydsermissilet og flere typer missiler, der bruges af den amerikanske flådes Aegis-kampsystem. De bygger også SPY-6 luft- og missilforsvarsradaren til den amerikanske flåde og TPY-2-radaren til den amerikanske hærs THAAD anti-missilsystem. RTX fremstiller også interceptor-missilerne til Israels Iron Dome antiraket-system. Et parti af disse missiler blev for nylig overført til Israel fra USA. Raytheon-missiler, der er blevet sendt til Ukraine, omfatter bl.a. Patriot, AIM-120 AMRAAM, Sidewinder luft-til-luft, Javelin anti-tank og Stinger luftværnsmissiler.

3. Northrop Grumman er hovedentreprenør på B-21 stealth-bombeflyet, som netop har fløjet sin første tur i november. De forsyner også det israelske luftvåben med Longbow-missilsystemet til deres Apache-angrebshelikoptere og med laservåben til deres jagerfly. De har også forsynet den israelske flåde med Sa’ar 5-klasse krigsskibe, som har deltaget i angrebet på Gaza. Northrop Grumman producerer også mange typer artilleri og anden ballistisk ammunition samt raketmotorer til bl.a. den ammunition, der bruges i Lockheed Martins HIMARS.

4. Boeing er producent af Apache-angrebshelikopteren og F-15-kampflyet, som de israelske styrker begge har brugt flittigt i Gaza. Boeing fremstiller også GBU-39 Small Diameter Bomb – en GPS-styret luftbåren ammunition på 250 pund – og Joint Direct Attack Munition eller JDAM – et GPS-styringssæt, der bruges til at omdanne ustyrede “dumme” bomber til præcisionsstyrede våben. Det fastslår American Friends Service Committee i en nylig rapport udgivet af deres Action Center on Corporate Accountability:

Umiddelbart efter den 7. oktober fremskyndede Boeing leveringen af 1.000 smarte bomber og yderligere 1.800 JDAM-sæt til Israel. Begge leverancer var en del af en ordre fra 2021, som Israel afgav under sit tidligere storstilede angreb på Gaza.

En jordaffyret version af Small Diameter Bomb er også blevet leveret til Ukraine.

5. General Dynamics (GD) er ejer af ubådsbyggeren Electric Boat i Groton, Connecticut. Electric Boat bygger den atomdrevne angrebsubåd i Virginia-klassen og skal også bygge den atombevæbnede ballistiske missilubåd i Columbia-klassen. GD’s andre produkter omfatter 155 mm artilleriammunition, hvoraf store mængder er blevet leveret til både Israel og Ukraine, samt hylstre til luftbårne bomber. Det forlyder, at GD ønsker at åbne en ammunitionsfabrik i det vestlige Ukraine for at producere 155 mm artilleripatroner.

6. L3Harris Technologies er en producent af kommando- og kontrolsystemer, kommunikation og flyelektronik, herunder komponenter til F-35 og andre elektroniske systemer og rumsystemer. L3Harris har dybe forretningsforbindelser i Israel, herunder et forsøg på at købe det israelske NSO-spywarefirma i 2022. Handlen gik aldrig igennem på grund af indvendinger fra Det Hvide Hus. L3Harris leverer anti-drone-systemet VAMPIRE til Ukraine.

Foto: Wikimedia Commons

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*