Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Det er på tide at gøre op med det militær-finansielle kompleks

Det er på tide at gøre op med det militær-finansielle kompleks
image_pdfimage_print

Den 29. december 2023. De daglige nyheder ligner i stigende grad en nekrolog for den vestlige verden med flere nye fiaskoer, pinligheder eller deciderede katastrofer. Den 27. december annoncerede Biden-administrationen endnu en finansieringspakke til Ukraine på trods af det velkendte faktum, at denne konflikt ikke kan vindes og har været en katastrofe for Ukraine og NATO-landene som helhed. Det Hvide Hus leder nu efter en vej ud af dette, som diskuteret i en nylig artikel i Politico, da Ukraine er ved at løbe tør for tropper og materiel, og USA er ved at løbe tør for politisk støtte.

Det er tydeligt, at den igangværende blodige massakre i Gaza, som begås af Israel med støtte fra USA – og som truer med at eskalere konflikten til hele regionen og videre endnu – nu indtager en central plads. Denne konflikt bliver i stigende grad anerkendt som et folkemord og vil kun yderligere nedbryde Israels sikkerhed og status i verden i fremtiden. De seneste afstemninger i FN’s Generalforsamling viser, at verdensopinionen hurtigt har bevæget sig i retning af et krav om en betingelsesløs våbenhvile, en holdning, som kun nogle få udvalgte nationer stadig afviser.

Ikke alene er dette en fejlslagen politik og strategi – ligesom strategien i Irak, Afghanistan, Syrien og Libyen tidligere var fejlslagen – men konflikten i Gaza understreger med store, røde bogstaver, hvor fuldstændig miskrediteret det vestlige lederskab i verden er i dag, og det er svært at undervurdere, hvor dramatisk denne ændring vil være i de kommende år og årtier. I et interview den 27. december opsummerede den tidligere amerikanske diplomat Chas Freeman effekten på USA’s image efter denne konflikt: “Resten af verden vil opfatte det som et stort hykleri.”

Men det er ikke alt. Ud over at fremme nedslagtningen af titusinder og hundredtusinder af liv i disse barbariske geopolitiske krige, alt imens man skubber verden i retning af en global konfrontation mellem førende atomare supermagter, befinder den vestlige verden sig selv i en tilstand af økonomisk og politisk kollaps.

Raseriet over den amerikanske statsgæld nægter stædigt at forsvinde, og på trods af bestræbelserne på at lukke Federal Reserves seneste mulighed for udlån og annoncere en “blød landing” efter den seneste inflation, er nødlånene til bankerne gået i den modsatte retning. Desuden fortsætter de urealiserbare tab i de vestlige banker med at vokse ukontrollabelt, som en tikkende bombe, der ligger frit fremme i lokalet og venter på at eksplodere. Der er ingen tvivl om, at situationen varsler en regulær tsunami.

Den transatlantiske økonomi er bankerot, som enhver, der bare er en smule involveret i produktion af fysiske varer – eller bare forsøger at leve – kan fortælle dig. De vestlige nationer, som kom ud af Anden Verdenskrig med en mission om at genopbygge verden og skabe en varig fred, er i stigende grad blevet opslugt af et monster, som har fået forskellige navne og titler gennem årene. EIR har for nylig kaldt det for det militær-finansielle kompleks, hvilket er indlysende, hvis man ser på de sidste 30 års militærudgifter alene i USA.

Mens de militære udgifter i 1990’erne lå på ca. 4 billioner dollars, voksede de i det første årti af det 21. århundrede til ca. 6,5 billioner dollars med fremkomsten af “krigen mod terror” og de øvrige udskejelser efter 11. september. I det andet årti, som nu inkluderer operationerne i Libyen og Syrien (blandt andre), voksede dette tal til over 8 billioner dollars. Hvis man tilføjer de nuværende eventyr i Ukraine, Israel og oprustningen mod Kina, er USA’s militærudgifter nu på vej mod 1,8-1,9 billioner dollars i finansåret 2023-24. Mens USA’s statsgæld voksede fra 1 billion dollars til 5,5 billioner dollars mellem 1977-2001, voksede den til over 32 billioner dollars mellem 2001-2023, i det samme tidsrum!

Denne kolos suger blodet ud af de vestlige økonomier, øger statsgælden og ødelægger produktivt, værdifuldt arbejde – uden at nævne, at den tager liv og spreder konflikter over hele verden. Kan det være tydeligere, at der er brug for en anderledes politik?

Det er på tide at gøre en ende på dette militær-finansielle kompleks og omstille det til verdens berettigede behov nu og i fremtiden: industri, landbrug, infrastruktur og videnskabelige fremskridt, som gavner den generelle velfærd. EIR’s rapport fra 14. december “Turn the Military-Financial Complex to Useful Production” skitserer, hvordan dette kan gøres, og kan blive et samlingsråb for den slags forandring, der er tvingende nødvendig for at få verden væk fra sin nuværende kurs og afværge en verdenskrig.

Den Internationale Fredskoalition, som mødes på fredag, leder denne indsats. Deltag og fortsæt med at give den styrke.

Foto: Credit @DefenceU X page.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*