Hvis der er for mange døde i Gaza, så stop med at sende våben
Danmark under pres efter ny dom i sag om kampfly til Israel
Udenrigsministeriet gransker hollandsk dom om eksport til israelske kampfly
Ikke korrekturlæst
13. februar 2024 (EIRNS) – EU’s udenrigspolitiske chef Josep Borrell foreslog i går, at hvis præsident Joe Biden virkelig mener, at Israels reaktion på Hamas’ angreb den 7. oktober er ” overdrevet”, som han angiveligt sagde i sidste uge, så bør han indstille strømmen af våben til Israel. “Men lad os være logiske: Hvor mange gange har du hørt de mest fremtrædende ledere og udenrigsministre rundt om i verden sige: ‘Der bliver dræbt for mange mennesker’? … Hvis man mener, at for mange mennesker bliver dræbt, bør man måske levere færre våben for at forhindre, at så mange mennesker bliver dræbt. Er det ikke logisk?” spurgte han medierne. “Jo, hvis man mener, at for mange mennesker bliver dræbt, bør man måske levere færre våben for at forhindre, at så mange mennesker bliver dræbt,” sagde Borrell til journalister efter det uformelle møde i Rådet for Udenrigsanliggender i Bruxelles, “Hvor mange er for mange? … Så hvis det internationale samfund mener, at dette er en nedslagtning, at for mange mennesker bliver dræbt, skal de måske overveje at levere våben,” fortsatte han og nævnte den hollandske domstol, der bad Amsterdam om at stoppe med at sælge F-35-reservedele til Israel “for at være sikker på, at den internationale domstols afgørelse bliver håndhævet.”
Borrell langede derefter ud efter den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og forklarede, at “I 2006, under krigen mod Libanon, tog USA … allerede beslutningen om at sætte våbenleverancerne til Israel på pause, fordi Israel ikke ønskede at stoppe krigen. Det er nøjagtig det samme, der sker i dag. Alle går til Tel Aviv og trygler: “Vær sød ikke at gøre det, beskyt civilbefolkningen, dræb ikke så mange.
“Hvor mange er for mange? Hvad er standarden? Men Netanyahu lytter ikke til nogen. “De vil evakuere. Hvor skal de hen? Til månen?” tilføjede han.
Den israelske udenrigsminister, Israel Katz, brugte den sædvanlige israelske krigslogik og beskyldte Borrell for blot at spille Hamas i hænde. Han skrev til Borrell: “Israel overholder strengt de internationale krigslove og sørger for, at civile kan bevæge sig sikkert rundt i Gaza. I skarp kontrast hertil forhindrer Hamas deres sikre passage. Vores forpligtelse over for Gazas civile liv er større end Hamas’. Opfordringer til at begrænse Israels forsvar styrker kun Hamas. Vær forvisset om, at Israel er fast besluttet på at nedbryde Hamas.”
Fra EU´s repræsentation i Danmark :
Danmark under pres efter ny dom i sag om kampfly til Israel
En hollandsk domstol har beordret et stop for eksport af dele til F-35-fly, som risikerer at blive brugt til at krænke folkeretten under Israels krig i Gaza og nu advarer juridiske eksperter om, at Danmark også bør revurdere eksport af dele til flyene. Danmark er bundet af de samme regler om våbeneksport som Holland under EU’s regler og FN’s våbenhandelstraktat, og derfor mener Jacques Hartmann, professor i international ret ved University of Dundee i Skotland, at man skal genoverveje risikovurderingen, da dommen er “grundig” og i overensstemmelse med den måde, som de fleste uafhængige jurister har fortolket reglerne på. “Vi burde komme til den samme konklusion som i Holland. Forskellen på herhjemme og i Holland er, at det er embedsmænd og ikke dommere, der har taget stilling. Men det er de samme beviser, den samme risikovurdering og de samme internationale forpligtelser, der skal tages stilling til,” siger han. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere fremhævet under et folketingssamråd i januar den særlige danske konstruktion, hvor Udenrigsministeriet på baggrund af en overordnet udenrigs- og sikkerhedspolitisk “rammevurdering” har blåstemplet eksporten til F-35-programmet og derfor ikke tager stilling til reeksport til for eksempel Israel i de enkelte tilfælde. “Vi mener, det er vigtigt, at danske forsvarsvirksomheder i lyset af den sikkerhedspolitiske virkelighed kan indgå i internationale forsyningskæder og udviklingssamarbejder. Vi har en strategisk sikkerhedspolitisk interesse i at kunne være med i udviklingen af fremtidens forsvarsmateriel. Både for at sikre vores egen og vores allieredes sikkerhed,” sagde Løkke. Hollands regering har anket dommen til landets højesteret og i en pressemeddelelse skriver regeringen, at den “selvfølgelig” vil følge domstolens afgørelse, men at den mener, den er forkert.
Kilde: Information, s. 4-5
Udenrigsministeriet gransker hollandsk dom om eksport til israelske kampfly
Den hollandske landsret har mandag fastslået, at Hollandsk eksport af dele til Israels F35 kampfly strider mod international ret. Det danske udenrigsministerium oplyser, at man netop nu er i færd med at nærlæse den hollandske dom. Det skriver Information. “Udenrigsministeriet er i gang med at afdække dommens nærmere indhold og er i kontakt med vores ligesindede herom. Det bemærkes, at den nederlandske regering har anket dommen,” skriver Udenrigsministeriet i et skriftligt svar. Udenrigsministeriet kan på stående fod ikke svare, hvorvidt den hollandske dom kan påvirke den fortsatte danske eksport af militært udstyr til Israel. “Udenrigsministeriet noterer sig den nederlandske landsrets dom i en sag, som omhandler leveringen af dele til F35-fly til Israel fra et regionalt lager i Nederlandene,” skriver Udenrigsministeriet i et svar. Den hollandske landsret har beordret den hollandske regering til, i løbet af syv dage, at stoppe al eksport af F35-dele til Israel. Den hollandske landsret har truffet sin beslutning på baggrund af FN´s våbenhandelstraktat og EU´s fælles regler om våbeneksport. Danmark er bundet af de samme regler. “Vi burde komme til den samme konklusion som i Holland,” udtalte Jacques Hartmann, dansk jurist og professor i international ret ved University of Dundee, Skotland, til tirsdagsudgaven af Information. “Forskellen på herhjemme og i Holland er, at det er embedsmænd og ikke dommere, der har taget stilling. Men det er de samme beviser, den samme risikovurdering og de samme internationale forpligtelser, der skal tages stilling til,” forklarer Jacques Hartmann.
Kilde: Information, s. 7
Foto: CC, Bobbsled