Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Udvikling i den amerikanske Kongres imod Obamas ikke-erklærede krig i Syrien

Udvikling i den amerikanske Kongres imod Obamas ikke-erklærede krig i Syrien
image_pdfimage_print

7. november, 2015 – I går sendte en tværpolitisk gruppe bestående af 35 medlemmer fra Repræsentanternes Hus, under ledelse af kongresmedlemmerne Jim McGovern (D-Mass.), Tom Cole, (R-Okla.), Barbara Lee (D-Calif.), Walter Jones (R-N.C.), Peter Welch (D-Vt.), og John Lewis (D-Ga.), et brev til den nyligt valgte formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, og opfordrede ham til som det første at beramme en debat og en afstemning om at bemyndige anvendelse af militærmagt i Syrien og Irak.

To dage tidligere, i Senatet, genintroducerede senatorerne Tom Udall (D-N.M.), Mike Lee (R-Utah) og Chris Murphy (D-Conn.) et lovforslag, som de første gang introducerede for to år siden, og som ville forbyde forsyning af militær hjælp af enhver art til enhver gruppering, der kæmper i Syrien. ”Vi genfremstiller lovforslaget for at forhindre yderligere optrapning, der trækker USA dybere ind i borgerkrigen”, sagde Udall i en udtalelse. ”Ikke alene er amerikanske tropper i fare for selve de våben, vi har leveret – under det fejlslagne uddan- og udstyr-program – til militante grupper, der nu er tilknyttet al Qaeda eller andre jihadist-grupper, men vi er også på gyngende grund juridisk, både under Loven om Bemyndigelse til Krigsførelse og international lov. Vi er ikke blevet inviteret af Syrien, som vi er i Irak, til at tilvejebringe støtte for grupper, der er modstandere af ISIL. Jeg støtter præsidentens indsats for at finde en diplomatisk og politisk løsning, men vi har også behov for at reevaluere vores strategi i regionen for fortsat at besejre ISIL uden at risikere amerikansk involvering i en kompleks borgerkrig med flere væbnede styrker, der er fjendtlige over for amerikanske interesser.”

Her følger den fulde ordlyd af McGoverns brev:

”Blandt de spørgsmål, der kræver presserende opmærksomhed fra Repræsentanternes Hus, er spørgsmålet om omfanget af det amerikanske militærs involvering i krigen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. I betragtning af præsident Obamas nylige annoncering af en intensiveret indblanding i Syrien og Irak, er det af afgørende betydning, at Huset berammer og debatterer en Bemyndigelse til Anvendelse af Militærmagt (AUMF) så hurtigt som muligt.

I sidste uge gav præsidenten meddelelse om initiativer, der optrapper USA’s engagement i kampoperationer i Syrien og Irak. Specifikt vil USA deployere et kontingent specialstyrker til det nordlige Syrien til at indgå sammen med og rådgive militante oprørsstyrker i regionen; og amerikanske militærrådgivere og specialstyrker, der allerede er i Irak, vil indgå sammen med kurdiske og irakiske styrker på kampens frontlinjer. Forsvarsminister Carter udtalte også, at de amerikanske luft-operationer i både Syrien og Irak vil forøge deres bombekampagner.  Alt i alt repræsenterer dette en betydelig optrapning af amerikanske militæroperationer i regionen og placerer amerikansk militær-personel på kampens frontlinjer.

Vi er ikke enige i de samme politiske forskrifter for det amerikanske, militære engagement i regionen, men vi er enige i troen på, at det er på høje tid, Kongressen opfylder sin forfatningsmæssige forpligtelse og stemmer om en AUMF, der klart afstikker bemyndigelse og begrænsning, hvis disse skal gives, for det amerikanske militærs engagement i Irak, Syrien og omkringliggende regioner. Amerikanske bombekampagner har fundet sted igennem mere end et år, og amerikanske tropper på landjorden har i stigende grad været tæt på, eller er blevet trukket ind i, kampoperationer, inklusive det nylige dødsfald under kamp af en soldat fra specialstyrkerne i Irak.

I overensstemmelse med Deres løfte om at vende tilbage til sædvanlig orden, tilskynder vi Dem til at instruere de udvalg, der har jurisdiktionen, om at lave udkast til og omdele en AUMF så hurtigt som muligt. Vi tror ikke på illusionen om en bemyndigelse ved samtykke, noget, der kun sjældent sker. Vi mener ikke, at Kongressen kan bede vore gode militærmænd og -kvinder om at fortsætte med at tjene under farefulde forhold, alt imens vi forsømmer at udføre vores forfatningsmæssige ansvar i spørgsmålet om krig og fred.

Så længe, Huset ikke hævder sine forfatningsmæssige, eksklusive rettigheder og sin forfatningsmæssige myndighed, kunne regeringen fortsætte med at udvide de amerikanske bevæbnede styrkers mission og grad af engagement i hele regionen. Vi opfordrer Dem kraftigt, hr. formand, til at fremlægge en AUMF til debat og afstemning i Huset så hurtigt som muligt.”

 

 

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*