Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Aktivister fra det danske Schiller Institut
intervenerer over for Danmarks forsvarsminister

Aktivister fra det danske Schiller Institut
intervenerer over for Danmarks forsvarsminister
image_pdfimage_print

København, 26. feb., 2018 – Fredag deltog medlemmer af det danske Schiller Institut i en debat med den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, med Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) som vært og med deltagelse af omkring 200 gæster. Debatmødet blev streamet online. Anledningen var aftalen i Folketinget om det nye forsvarsbudget, som har givet ministeren muligheder for at skræmme befolkningen i medierne med et budskab, der kan koges ned til »Russerne kommer! Russerne kommer!«

Forsvarsministeren fremlagde Danmarks politik for det, en DIIS-analytiker kaldte »at optrappe for at trappe ned«, som en militær strategi til at tackle Rusland. Hjort Frederiksen sagde, at der ikke var noget forståeligt rationale bag russiske militære aktioner (som f.eks. i Krim) og sagde, at cyberangreb var lige så farlige som konventionel krig, og at NATO’s paragraf 5, der kræver fælles respons, også burde gælde for cyberangreb. Han anklagede Rusland for at have interveneret i de amerikanske valg (og muligvis også i valg i Frankrig og Holland) og for at være skyldig i hacking af det danske handelskonglomerat, Maersk.

Alt imens mødets ordstyrer forsøgte at undgå at invitere de tre Schiller Institut-medlemmer, der var til stede, til at stille spørgsmål, så viste det sig imidlertid, at to af de personer, han inviterede til at tale, var ældre tilhængere af Schiller Instituttet, og så inviterede han endelig Lissie (Brobjerg). Den første af disse to tilhængere sagde, at den danske ambassade i Rusland, samt de danske bevæbnede styrker, begge havde den laveste vurdering af en trussel fra Rusland, og at de befandt sig i den bedste position til at bedømme dette. Den anden tilhænger refererede til en rapport fra det Danske Forsvarsakademi, som sagde, at russerne ikke var aggressorer, men har været reaktive. Under ministerens svar, hvor han listede rundt som katten om den varme grød, afbrød tilhængeren, der sandsynligvis var den ældste person til stede, med at råbe, »har du læst rapporten?«, til hvilket ministeren måtte svare nej.

Lissie bad ministeren om at kommentere Nunes-rapporten, der viste, at angrebene mod Rusland for angivelig indblanding i de amerikanske valg var baseret på svindelagtig dokumentation og en del af en operation fra kredse i Storbritannien og USA, der går ud på at forhindre et samarbejde mellem USA og Rusland, og opfordrede forsvarsministeren til ikke at gå med i dette spil, men i stedet få Danmark til at indgå i et nyt samarbejde med Rusland og tjene som et forbillede på en ny, Westfalsk Fred og dermed bidrage til at undgå atomkrig. Hertil svarede han: Du nævnte Nunes-rapporten. Det er typiske diskussioner, der altid stiller spørgsmålstegn ved grundlaget og spørger, »hvad er kilderne?« og dit og dat i det håb at få det hele til at fremstå som svindel og plat alt sammen; men jeg går slet ikke ind i den der diskussion. Kendsgerningen er, at dem, vi samarbejder med, er demokratiske lande, der skal stå til ansvar over for deres befolkninger gennem demokratiske valg, og det er dem, vi samarbejder med og stoler på, og det er udgangspunktet for det, og ikke alle mulige mærkelige, andre konstruktioner.«

Bagefter gik Lissie op til Hjort Frederiksen og kommenterede, at hans tidligere bemærkninger om, at russerne var aggressorer, og ikke reagerede til Vestens provokationer, ikke var sande, og hun refererede til Victoria Nuland og kuppet i Ukraine; hertil svarede han, at han ikke ville have noget med den slags at gøre.

Hele mødet kan ses på video her: https://www.youtube.com/watch?v=Qk2K1eliwEw

Lissies spørgsmål kommer 1:38:14, og Claus Hjort Frederiksens svar starter 1:41:50.

Foto: Claus Hjort Frederiksen (stående) svarer på Lissies spørgsmål.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*