Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

UK’s Nationale Sikkerhedsstrategi tilsigter krig
med Rusland og tankepoliti på hjemmefronten

UK’s Nationale Sikkerhedsstrategi tilsigter krig
med Rusland og tankepoliti på hjemmefronten
image_pdfimage_print

28. marts, 2018 – Briterne udgav i dag en ny Strategic Security Capability Review, der reviderer deres nationale sikkerhedsstrategi fra 2015, med en isnende opfordring fra selveste premierminister Theresa May til mobilisering for krig med Rusland, såvel som også udvidelse af »tankepoliti-kontrol« over sociale medier, forklædt som modspil mod russisk »fake news«.

I introduktionen, skrevet af May, erklærer hun, at, siden 2015, »er truslerne fortsat blevet intensiveret og udviklet, og vi står over for en række komplicerede udfordringer hjemme og i udlandet: en genopblussen af statsbaserede trusler og voksende konkurrence mellem stater; underminering af den internationale orden, baseret på regler; fremvæksten af cyber-angreb fra både statslige og ikkestatslige aktører og den generelle indvirkning af teknologiske udviklinger; og den voksende trussel, som udgøres af terrorisme, ekstremisme og ustabilitet.« Uden at efterlade nogen tvivl om, hvem målet er, fortsætter hun: »I løbet af det seneste år har vi i UK været vidne til oprørende terrorangreb i London og Manchester. Men også til fræk og uansvarlig aggressionshandling i Salisburys gader: mordforsøg ved at bruge et ulovligt, kemisk våben, som er en ulovlig magthandling mod UK.«

I dokumentets hovedtekst lyder det: »En opblussen af statsbaserede trusler, en intensivering af mere udbredt statslig konkurrence og udhuling af den på regler baserede, internationale orden, som gør det vanskeligere at bygge konsensus og takle globale trusler … Den vilkårlige og ansvarsløse brug af nervegift til militærbrug på britisk jord var en ulovlig magtanvendelse fra den russiske stats side. Det skete på baggrund af et veletableret mønster af russisk statsaggression. Ruslands ulovlige annektering af Krim var første gang, siden Anden Verdenskrig, at én suveræn nation med magt har taget territorium fra en anden nation i Europa. Rusland har anstiftet konflikt i Donbass-området og støttet Assads regime, inklusive, da dette regime med overlæg ignorerede dets forpligtelse til at standse al brug af kemiske våben. Rusland har ligeledes krænket europæiske landes nationale luftrum og etableret en vedvarende kampagne for cyber-spionage og opbrud, inklusive indblanding i valg.«

Med hensyn til »tankepoliti«, erklærer dokumentet: »Kommunikationer bliver i stigende grad, både af vore partnere og vore modstandere, brugt til at opnå strategiske fordele i den virkelige verden. Traditionelle kanaler er i vid udstrækning blevet tilsidesat til fordel for digitale og sociale medieplatforme. Dette kombineres med en nedgang i tiltroen til traditionelle informationskilder og den såkaldte »fake news«-æra. Parallelt hermed er spillereglerne ændret. Demokratiseringen af information, og midlerne til at udnytte det, har gjort det muligt for aktører at udøve uforholdsmæssig indflydelse, som er i konkurrence med offentlighedens interesse.«

Foto: Storbritanniens premierminister Theresa May har skrevet introduktionen til UK’s nye  Strategic Security Capability Review.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*