Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

BRIKS’ krisetopmøde: Kina opfordrer til international konference

BRIKS’ krisetopmøde: Kina opfordrer til international konference
image_pdfimage_print

21. november 2023 (EIRNS) – I dag mødtes lederne af de fem BRICS-medlemslande og af de seks lande, der er inviteret til at blive medlemmer i januar 2024, til et hastevideotopmøde om Palæstina-Israel-krisen under ledelse af Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa. Han indkaldte til det ekstraordinære møde i går og udsendte i dag efterfølgende et resumé, hvor han sagde, at der ikke var tid til, at gruppen kunne formulere og udsende en fælles erklæring. Men mange nationale ledere udtalte sig individuelt med stærke pointer. Præsident Xi Jinping gentog Kinas opfordring fra oktober til en international konference for at håndtere Palæstina-Israel-krisen.

De 11 deltagende nationer var Brasilien, Rusland, Indien, Kina, Sydafrika, Iran, Saudi-Arabien, De forenede arabiske Emirater, Egypten, Etiopien og Argentina.

Xi sagde i en erklæring fra udenrigsministeriet i dag: “Kina opfordrer til hurtig indkaldelse af en international fredskonference, der er mere autoritativ til at opbygge international enighed om fred og arbejde hen imod en hurtig løsning på spørgsmålet om Palæstina, der er omfattende, retfærdig og bæredygtig.” Han indledte sin opfordring med en liste over tre principper for håndtering af konflikten:

“For det første skal parterne i konflikten afslutte fjendtlighederne og indgå en våbenhvile øjeblikkeligt, stoppe al vold og angreb mod civile, løslade civile, der holdes fanget, og handle for at forhindre tab af flere liv og skåne folk for mere elendighed. For det andet må de humanitære korridorer holdes sikre og uden hindringer, og der skal ydes øget humanitær bistand til befolkningen i Gaza. Den kollektive afstraffelse af befolkningen i Gaza i form af tvangsforflyttelser eller mangel på vand, elektricitet og brændstof skal stoppe. For det tredje må det internationale samfund handle med praktiske foranstaltninger for at forhindre konflikten i at sprede sig og bringe stabiliteten i Mellemøsten som helhed i fare.”

Kommentarerne fra den russiske præsident Vladimir Putin såvel som fra præsident Xi var kraftfulde mht. at handle hurtigt, at BRIKS skulle spille en nøglerolle, og at der må tages fat på de underliggende årsager. Putin sagde: “Vi opfordrer indtrængende det internationale samfund til at deltage i bestræbelserne på at nedtrappe situationen, forhandle en våbenhvile og opnå en politisk løsning på den palæstinensisk-israelske konflikt. BRIKS-staterne og landene i regionen kan spille en nøglerolle i dette arbejde.”

Han nævnte i den forbindelse USA’s fejlslagne diplomati i den sydvestasiatiske region.

Xi pegede ligeledes på tidligere medvirkende faktorer til krisen i dag og sagde: “Den grundlæggende årsag til den palæstinensisk-israelske situation er det faktum, at det palæstinensiske folks ret til en stat, deres ret til eksistens og deres ret til at vende tilbage længe har været ignoreret.”

Den brasilianske præsident Lula da Silva, som detaljeret beskrev den “humanitære katastrofe” i Gaza, sagde, at BRIKS har potentialet til at “mobilisere politiske og diplomatiske kræfter til fordel for en fredelig løsning af konflikter. Brasilien vil fortsat være klar til at støtte alle initiativer, der fører til en politisk løsning på denne konflikt.”

Den indiske udenrigsminister Subrahmanyam Jaishankar deltog i topmødet på vegne af premierminister Narendra Modi, og efter at have takket Sydafrika for at have taget initiativ til at indkalde til topmødet, var han tilbageholdende og sagde: “Det internationale samfund står i dag over for en meget kompleks situation, der har mange dimensioner…. Vores bestræbelse bør være både at gøre en forskel på stedet med det samme og samtidig skabe betingelser for varige løsninger.” Han rapporterede om den hjælp, Indien sender til Gaza.

Præsident Ramaphosa opsummerede diskussionen i generelle vendinger og opfordrede både til øjeblikkelig handling og til ageren, der fører til en suveræn palæstinensisk stat. Han konkluderede i ” Formandens resumé”: “Vi bekræftede på ny, at en retfærdig og varig løsning på den israelsk-palæstinensiske konflikt kun kan opnås med fredelige midler. Formanden tilsluttede sig opfordringerne til det internationale samfund om at støtte direkte forhandlinger baseret på international lov, herunder relevante resolutioner fra FN’s Sikkerhedsråd og Generalforsamling og det arabiske fredsinitiativ, med henblik på en to-statsløsning, der fører til oprettelsen af en suveræn, uafhængig og levedygtig stat, Palæstina.”

Foto: CCO, Openclipart

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*