Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Biden og Blinken lytter ikke til arabiske ledere

Biden og Blinken lytter ikke til arabiske ledere
image_pdfimage_print

Ikke korrekturlæst

9. december 2023 (EIRNS) – Præsident Biden ringede til kong Abdullah af Jordan den 7. december. Jordan Times, der citerer en erklæring fra det kongelige hof om opkaldet, rapporterede, at kongen havde presset på for en øjeblikkelig våbenhvile i Gaza og advaret om, at den humanitære situation vil forværres yderligere, hvis de militære operationer fortsætter. Når man læser Det Hvide Hus’ udlægning af det samme opkald, ville man ikke have nogen idé om, at en “våbenhvile” var blevet diskuteret, eller for den sags skyld, at der var nogen militære operationer i gang i Gaza. Kun præsident Bidens store “forpligtelse til at lette den øgede, vedvarende levering af livreddende humanitær bistand til civile i Gaza.”

Samme dag ankom den ministerkomité, som Den Arabiske Liga (22 nationer) og Organisationen for Islamisk Samarbejde (57 nationer) havde oprettet den 11. november for at organisere det internationale samfund til en våbenhvile i Gaza, til Washington, D.C. Delegationen var blevet modtaget i Beijing, Moskva, Paris og London i løbet af de to uger, der var gået, siden den blev dannet. Nu var de i Washington for at afværge et amerikansk veto mod FN’s Sikkerhedsråds resolution om våbenhvile, som var udarbejdet af de arabiske og islamiske nationer. Det var ikke embedsmænd fra lavere niveauer. I delegationen var Qatars premierminister og udenrigsminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani; Jordans vicepremierminister og udenrigsminister Ayman Al-Safadi; Egyptens udenrigsminister Sameh Shoukry; Palæstinas udenrigsminister Riyad al-Maliki; og Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan.

Øverst på deres dagsorden var et møde med udenrigsminister Tony Blinken. Blinken nedlod sig endelig til at møde dem fredag eftermiddag den 8. december – efter at USA havde nedlagt veto mod FN’s resolution om våbenhvile. Ministrene blev henvist til at udtrykke deres “dybe forfærdelse”, ifølge Egyptens Al Ahram, og “dybe utilfredshed” ifølge det officielle saudiske presseagentur, over vetoet.

Den fælles erklæring, som delegationen udsendte efter mødet, understregede, at komiteen ikke desto mindre pressede USA til “at spille en bredere rolle i at presse den israelske besættelse til at gennemføre en øjeblikkelig våbenhvile.” At ministrene havde “bekræftet deres fælles holdning”, der afviser de israelske besættelsesstyrkers fortsatte militære operationer i Gazastriben, og “fornyet deres opfordring til nødvendigheden af en øjeblikkelig og fuldstændig våbenhvile for at sikre beskyttelsen af civile, en afslutning på den humanitære tragedie i Gazastriben og ophævelsen af alle restriktioner, der forhindrer humanitær hjælp i at komme ind i Gazastriben.”

Ministrene understregede også deres “totale afvisning af alle tvangsforflytninger … [og] gentog behovet for at skabe et gunstigt politisk klima, der fører til en tostatsløsning og oprettelsen af en palæstinensisk stat langs linjerne fra 4. juni 1967.” De afviser ligeledes forsøg på at opdele det palæstinensiske spørgsmål og diskutere fremtiden for Gaza-striben separat fra det overordnede palæstinensiske spørgsmål.

Udenrigsministeriets kortfattede oplæsning af mødet, som blev udsendt lørdag morgen den 9. december, rapporterede intet, nul og niks, af hvad Blinkens samtalepartnere havde sagt. En våbenhvile nævnes ikke.

Og så undrer de sig over, hvorfor præsident Putin bliver budt velkommen i Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. 

Udenrigsministeriet går uden om Kongressen for at sende mere ammunition til israelske kampvogne
9. december 2023 (EIRNS) – Natten til den 8. december sendte det amerikanske udenrigsministerium, hvad der beskrives som en nøderklæring til udvalgene i Repræsentanternes Hus og Senatet, der fører tilsyn med våbensalg til udlandet, med det formål at omgå den sædvanlige protokol, hvor lovgiverne har 20 dage til at gennemgå detaljerne i USA’s salg af våben og ammunition til udlandet. Dette har været fremme i medierne, men er endnu ikke officielt bekræftet. De to komitéer er House Foreign Affairs og Senate Foreign Relations.

CNN rapporterer i dag, at Kongressen hele ugen har været under pres for at godkende salget af 45.000 granater til Israel til deres Merkava-kampvogne. Udenrigsministeriet besluttede i går aftes at fremskynde godkendelsen af salget af 13.000 af disse granater til kampvogne til en værdi af 106 millioner dollars. Der er rapporter om, at forsendelsen er klar til afgang og måske endda er på vej.

Foto: webtv.un.org

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*