Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Italien: Begyndelsen til social eksplosion

Italien: Begyndelsen til social eksplosion
image_pdfimage_print

19. nov. 2014 – Italien bliver for tiden vidne til begyndelsen af en social eksplosion, som er en naturlig konsekvens af et langtrukkent og stadig forværrende regime med massearbejdsløshed. Ifølge industrisammenslutningen Confindustria er den reelle arbejdsløshed over 30 %, hvilket ligger på samme niveau som under den store depression (i trediverne) i USA.

I sidste uge marcherede metalarbejdernes fagforening på en 24-timers generalstrejke i flere italienske byer. Samme dag arrangerede studenter og andre sammenslutninger parallelle strejker. Regeringen har ligget i åben krig med fagforeningerne, især imod den venstreorienterede (og største) CGIL. I går godkendte parlamentet regeringens (anti-)fagforeningsreform. Som svar har CGIL og UIL varslet generalstrejke den 12. dec. Den tredjestørste fagforening, CISL, er ikke gået med i strejken.

I de seneste dage har borgere i et bestemt distrikt i Rom holdt protestmarcher med krav om evakuering af centre for immigranter. Grupper af borgere angreb et af disse centre, som var under anklage for at være en base for kriminelle operationer i nabolaget. I Milano arrangerede lokale sektioner af befolkningen en protest imod hus-BZ’ere, de fleste immigranter. Lokale myndigheder reagerede ved at sende politiet ud for at evakuere BZ’erne, og der opstod gadekampe med politiet.

Bag protesterne finder vi den kendsgerning, at et stigende antal italienske familier ikke har råd til at betale husleje og forlanger hjælp fra regeringen til husly. Det hele er degenereret til at være en krig blandt fattige, og nogle af disse borgere føler, at de bliver udsat for diskrimination fra de myndigheder, der tildeler huse til immigranterne. I virkeligheden er udbuddet af regeringsstøttede huse større end efterspørgslen, men de fleste af disse huse kan ikke leveres, fordi de mangler investeringer til at bringe husene op til at overholde lovens regler for beboelse. I denne situation er der hundreder af familier, både immigranter og italienere, der simpelt hen bor i tomme lejligheder. I visse ekstreme tilfælde, hvor besættelse var involveret, blev lejligheder stjålet fra andre mennesker, som boede der!

Dette er blot begyndelsen på en forudsigelig eksplosion, som vil blive værre i de kommende måneder i takt med, at krisen bliver værre og værre.

Data, som for nylig er blevet offentliggjort af CGIL, siger, at den 6. september indgav 151 selskaber med 11.443 fabrikker anmodning om »Cassa Integrazione«, en slags arbejdsløshedsunderstøttelse for arbejdere, som imidlertid officielt holdes på firmaets liste over ansatte. På denne måde er de hverken i arbejde, og figurerer heller ikke i arbejdsløshedsstatistikkerne.

Siden årets begyndelse er 1 million arbejdere kommet på Cassa Integrazione, halvdelen af dem på nul timer. Det betyder også et sammenbrud af deres indkomst: deres lønningschecks har tabt 3,1 mia. euro. Den officielle arbejdsløshed (som ikke inkluderer Cassa Integrazione og heller ikke de personer, der er ophørt med at søge arbejde) ligger på 3,2 mio., 12,6 %, men det virkelige tal er mere end det dobbelte, som vi indledningsvist nævnte.

Foto: Italienske borgere i protestmarch mod centre for immigranter

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*