Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Lyndon LaRouche: Hold Trumps kandidat ude af Finansministeriet; Undgå økonomisk kollaps

Lyndon LaRouche: Hold Trumps kandidat ude af Finansministeriet; Undgå økonomisk kollaps
image_pdfimage_print

22. jan., 2017 – Efter at Trumps nominerede til finansministerposten, Steven Mnuchin, havde misrepræsenteret og erklæret sig imod Glass/Steagall-loven i høringerne i Senatet, der skal godkende hans udnævnelse, sagde økonom og stiftende redaktør af EIR, Lyndon LaRouche, i dag, at Mnuchin var en »destruktiv kraft«, der bør holdes ude af Trump-administrationens Finansministerium. »Han kan ikke accepteres som det, han hævdede at være; han er ikke kvalificeret«, tilføjede LaRouche, og »han vil skabe store problemer i Trump-administrationen. Trump kunne komme godt ud af dette spørgsmål om Glass-Steagall; men denne fyr vil skabe problemer for det«.

Mnuchins ordveksling om Glass-Steagall med senator Maria Cantwell (D-WA.), der har været en hovedsponsor for lovforslag til genindførelse af Glass-Steagall, udgjorde hele hendes spørgetid under høringen i Senatets Finanskomite. På trods af, at præsident Trump har krævet »en tilbagevenden til Glass-Steagall« under sin valgkampagne, erklærede Mnuchin, at han var modstander af lovens genindførelse. Cantwell fremførte det Republikanske Partis program, der kræver en genindførelse af Glass-Steagall; hun citerede også officielle estimater, der siger, at enorme $14 billion i økonomiske tab for amerikanere var resultatet af bankernes nedsmeltning i 2007-08, og at en genindførelse af Glass-Steagall var nødvendig for at forhindre, at dette skete igen.

»Senator Cantwells fremlæggelse af dette spørgsmål var gyldigt, og det var et spørgsmål, gennem hvilket hun forsøger at redde denne nation«, sagde LaRouche. »Vi befinder os på tærsklen til noget, der kunne blive et forfærdeligt kollaps.«

Mnuchins svar til Cantwell var, »Nej, jeg støtter ikke en tilbagevenden til Glass-Steagall, som den er.« Han sagde, at han støttede Volcker-reglen fra Dodd/Frank-loven, hvis den blev modificeret.

Desuden kom Mnuchin med en alvorlig, forkert påstand over for komiteen, til støtte for sin opposition til Glass-Steagall. Han påstod, at, iflg. en nylig rapport fra Federal Reserve (USA’s centralbank), »ville Glass-Steagall få meget store følger for likviditeten og kapitalmarkederne og bankernes evne til at yde nødvendige udlån«. Med andre ord, at Glass-Steagall ville resultere i et mindre likvidt lånemarked for økonomiske investeringer, og i mindre udlån fra bankerne.

Sandheden er, at denne rapport fra Federal Reserve, som blev udgivet sidste september, kritiserede Volcker-reglen på dette punkt, og ikke Glass/Steagall-loven. Den bærer titlen, »Volcker-reglen og skabelse af markeder i tider med belastning«. Hovedkonklusionen er den, at »obligationer er mindre likvide under belastede tider pga. Volcker-reglen«. Men Mnuchin rystede Republikanerne i komiteen og et stort antal bankierer ved at støtte en Volcker-regel. 

Med hensyn til Glass-Steagall og bankkredit: næstformand for FDIC (USA’s statslige indskudsgarantifond), Thomas Hoenig, har gentagne gange afgivet ekspertforklaring for Kongressen og andre institutioner om, at, i løbet af de groft regnet 60 år, hvor Glass-Steagall var i kraft, var USA’s kapitalmarkeder for banklån og udstedelse af obligationer de stærkeste og dybeste i verden.

LaRouche understregede den 22. jan., at »Mnuchin gør et beskidt arbejde, der kan føre til et dødbringende kollaps i USA og andre steder. Med det, han talte for, kunne han forårsage en krise, der hastigt ville få den amerikanske økonomi som helhed til at bryde sammen. Et nyt finanssystem er i færd med at blive skabt [med reference til Kinas og de BRIKS-allierede nationers internationale udviklingsinstitutioner]; og her begynder dette med at genindføre Glass-Steagall. Så dette er af international, og ikke blot national, betydning.«

»Jeg mener, at der ikke er nogen anden mulighed end den, at han må holdes ude« af Finansministeriet, konkluderede LaRouche.  

Foto: Senator Maria Cantwell og Trumps nominerede til finansministerposten, Steven Mnuchin, under senatshøringen.        

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*